In de in smog gehulde grote steden van China lijkt alles grijs, zelfs de struiken en het gras. Maar in Chengdu hebben ambtenaren een eenvoudige oplossing gevonden om het gras in de stad zijn groene kleur terug te geven: ze sproeien er een chemische stof met de naam Top Green Turf Greening Agent over. Als bewijs fotografeerde een Chinese verslaggever de stadsambtenaren van de groendienst van Chengdu terwijl ze druk bezig waren het gras met een fluorescerende groene spray te verven.
In een reactie op het artikel vroeg een inwoner van Chengdu aan de krant China Daily: "Waarom verven ze het gras? Zou dit het milieu niet vervuilen? Een verkoper van het product Top Green Turf Greening Agent antwoordde dat het product absoluut niet giftig is omdat het een gewone groene kleurstof is. Ook blijkt dat het product al ruim 5 jaar gebruikt wordt, en niet alleen in Chengdu, maar tal van andere steden.
De groendienst van Chengdu weigerde commentaar te geven op het gebruik van de kleurstof, maar Chinese journalisten zeggen dat de chemische stof een voedende vloeistof is om het gras langer in leven te houden in de winter. Maar de heer Yang, een verkoper, zegt dan weer dat er geen voedingsstoffen in Top Green Turf Greening Agent zitten. Als er voedingsstoffen inzitten, dan moeten ze door iemand anders zijn toegevoegd.
De Communistische Partij van China heeft een lange geschiedenis van soortgelijke projecten die voor een harmonieus beeld van China moesten zorgen:
* Toen Mao Zedong, de eerste communistische leider van China, op inspectie doorheen het platteland reisde, werden velden van teloorgegane gewassen kaalgeplukt en vervangen door gezonde exemplaren, zodat hij een landschap van bloeiende vruchtbaarheid zien zou.
* Meer recentelijk werden nog nepschapen op de verwoeste graslanden van centraal Mongolië neergezet om toeristen ervan te overtuigen dat er nog steeds schapen aan het grazen waren.
* In gebieden die volledig verwoest zijn door steengroeven zijn hele bergen groen geschilderd om vanuit de lucht de indruk van een gezonde natuur te wekken. Foto