De Franstalige Belgische tv-zender RTBF heeft gisteren het programma voor een extra journaal onderbroken. Bij wijze van grap werd gemeld dat Vlaanderen zich onafhankelijk had verklaard en dat koning Albert uit onvrede daarover het land had verlaten.
Enkele politici zaten in het complot en gaven een interview. Na een half uur werd gemeld dat het bericht vals was en dat het was bedoeld om een debat uit te lokken over de toekomst van België.
Aan de uitzending werkte een aantal politici mee: Jean-Marie Dedecker, José Happart en Herman de Croo.
Volgend jaar zijn er verkiezingen en de relatie tussen Vlaanderen en Wallonië is één van de hoofdthema's. Elke krant - Nederlands of Frans - opende met het nieuws over de verwarrende uitzending.
De Belgische politiek is laaiend over het voorval. De minister-president van Wallonië, Elio di Rupo, noemde de uitzending "meer dan betwijfelbaar".
Een woordvoerder van premier Verhofstadt noemde de uitzending "een misplaatste grap die getuigt van een slechte smaak". De woordvoerder was gebeld door verschillende buitenlandse media, onder meer het Amerikaanse CNBC.
Het Belgische koningshuis vond het journaal getuigen van een slechte smaak.
De hoogste baas van de zender RTBF maakte later zijn excuses voor de opmerkelijke Belgenmop: "Ik wil vandaag op persoonlijke titel excuses maken voor de heftige emotionele reacties die we bij sommige kijkers hebben opgeroepen. Dat was niet de bedoeling", zei directeur Phillipot.
De hoofdredactie van de RTBF werd bij de minister op het matje geroepen, maar blijft achter de omstreden uitzending staan.
Yves Thiran, hoofd informatie van de RTBF, verdedigde de uitzending. Volgens hem was het de bedoeling om "het grote belang van een actueel politiek debat, het debat over de toekomst van België, aan te tonen". De RTBF wilde daarbij een breed publiek betrekken.
Die laatste doelstelling is in elk geval gehaald. De RTBF kreeg een stortvloed van telefoontjes van bezorgde kijkers te verwerken.