We worden wel ouder, maar vaak niet in een goede gezondheid. Op plekken zoals de blue zones worden mensen vaak in goede gezondheid ouder dan 100. Wat kunnen we hiervan leren? De blue zones zijn benoemd door onderzoeker Dan Buettner. Hij ontdekte dat op een vijftal plekken de mensen op wonderbaarlijke wijze erg oud worden, en nog in een goede gezondheid ook. De geluksvogels wonen in: Okinawa in Japan,
Sardinië in Italië, Loma Linda in Californië, Nicoya in Costa Rica en
Icaria in Griekenland. De onderzoeken zijn vrij goed opgezet en daarom zeker van waarde. Dan Buettner onderzocht tal van factoren van deze ‘blauwe zones’ en heeft een aantal overeenkomsten ontdekt waardoor deze mensen gezonder, gelukkiger en ouder zijn. Wat kunnen we leren van deze mensen? Alle mensen in de blue zones hadden sterke familiebanden. Kennelijk word je van zorgen voor de ander gezond oud. In onze maatschappij kennen we vaak de buren niet en volgens mij worden we daar niet vrolijker door. Gedeelde smart is halve smart en delen is vermenigvuldigen. Een overkoepelende gewoonte was dat al deze gezonde en blije mensen niet rookten. Roken mag je dan slank houden en zogenaamd stressverlagend werken, ouder word je er niet van. Als we naar het dieet kijken van de blue-zone-geluksvogels dan valt op dat ze volle granen, noten en bonen (ook soja) eten. Regelmatig nemen ze wat curcuma, oftewel geelwortel, tot zich. De Italianen drinken geregeld wat rode wijn. Er wordt ook voornamelijk plantaardig gegeten, iets dat ik goed kan volgen. Plantaardig voedsel is voeding voor de darmbacteriën en zit bomvol bioactieve stoffen. Iedereen heeft het altijd over 12 vitamines en 8 mineralen, maar slechts weinigen hebben het over de meer dan 5000 bioactieve stoffen in groenten waarvan we de meesten niet kennen, maar wel weten dat ze kankerwerend zijn. Deze mensen gaan niet de sportschool in om zich af te beulen. Nee, deze mensen verkrijgen op natuurlijke wijze hun dagelijkse portie beweging. Velen wandelen dagelijks in de zon, wat uiteraard ook veel vitamine D schenkt. Ook het huishouden zorgt voor een goede doorbloeding. In Sardinië en Okinawa valt op dat deze mensen veelal een eigen (groenten)tuin hebben, waar ze dagelijks hard in werken. We zijn massaal geobsedeerd door de tijd en dat levert nogal wat stress op. Mensen in de blue zones nemen het niet zo nauw met de tijd, iets waardoor stress op een afstand blijft. Stress kun je eigenlijk zien als de bron van alle ziektes. Stress verlaagt de werking van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is zeer belangrijk bij het uitschakelen van bijvoorbeeld kanker.
Blue zoners zijn geneigd te geloven in een groter doel van het leven en putten hier inspiratie uit. Dit geeft richting aan je leven. Het is belangrijk dat je iets hebt waarvoor je ’s ochtends graag je bed uit wilt. Wanneer je gelooft en je daarvoor inzet, doe je iets dat buiten het ego omgaat en dat zorgt ervoor dat je langer op de been blijft.