De uitzonderlijk lange winter is een gevolg van de klimaatverandering. Dat zegt professor Klimatologie Jean-Pascal van Ypersele in de Belgische Metro.
'Het smelten van de ijskappen, een van de meest zichtbare gevolgen van de opwarming van de aarde, heeft namelijk een groot effect op de windstromingen. Er zijn vandaag bijvoorbeeld veel meer noord-zuidelijke dan west-oostelijke winden. En laat de huidige koude Siberische winden nu net tot hier geraakt zijn via een noord-zuidelijke stroming', zegt de professor in de krant. Een groot hogedrukgebied zorgt voor deze stroming.
Ondanks de aanhoudende winter hadden we begin maart een week lang temperaturen die veel hoger waren dan normaal. ‘Ook een symptoom van klimaatverandering die tot meer extreme schommelingen van de temperaturen leidt,’ zegt Van Ypersele. Bij klimaatverandering worden vooral warmere temperaturen verwacht, maar deze kou kan volgens de professor ook door de verandering worden veroorzaakt.
De kou blijft voorlopig nog in ons land. De temperatuur loopt langzaam iets op, maar het blijft tot minstens volgende week woensdag aan de koude kant met temperaturen onder de 10 graden.