In de VS zijn meer dan 300 duizend huizen verlaten door hun eigenaar zonder dat ze door de bank in beslag zijn genomen of geveild. De meeste in de steek gelaten huizen staan in de staat Florida.
Het aantal verlaten huizen is sinds de crisis hard gestegen. Op dit moment zijn er iets meer dan 300 duizend huizen in de VS waarvan de eigenaar de deur is uitgelopen om nooit meer terug te keren. Dat meldt The Christian Science Monitor.
Steden en staten zijn niet blij met de verlaten huizen. Het ziet er niet uit en het trekt vandalisme en criminaliteit aan. Maar ook voor de eigenaren kunnen de huizen een probleem vormen.
De eigenaren zijn nog volledig verantwoordelijk voor onderhoud, maar ook voor bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen. De huizen zijn namelijk nooit door de bank in bezit genomen of geveild - foreclosed zoals dat in Amerika heet - en staan nog gewoon op naam van de laatste bewoner.
In sommige staten kunnen huiseigenaren gedwongen worden zorg te dragen voor onderhoud van hun woning, zelfs op straffe van gevangenisstraf als ze in gebreke blijven.
Florida is de staat met het meeste van dergelijke zombiehuizen (90 duizend), gevolgd door Illinois en Californië.
In totaal zijn er in de VS nu 1,5 miljoen woningen die in handen zijn van de bank, die binnenkort geveild gaan worden of zombiehuizen waarvan de eigenaar verdwenen is.