De drugskartels in Mexico zijn uitgegroeid tot de op vier na grootste werkgever van het land. Zij verschaffen werk aan 468.000 Mexicanen. De nieuwe cijfers staan in de begeleidende tekst bij een wetsvoorstel van twee parlementsleden, dat beoogt de federale wet op de georganiseerde misdaad aan te scherpen.
Het aantal van 468.000 personen dat werkt in een van de activiteiten van de drugskartels is "vijf keer zoveel als in de nationale houtindustrie en drie keer zoveel als het personeel van Pemex, de oliemaatschappij met het grootste aantal werknemers in de wereld", schrijven de parlementariėrs. "Boeren, huurmoordenaars, bewakers, capo's, artsen, secretaresses, de drugshandel heeft ze allemaal nodig en geeft hun allemaal werk."
Volgens de parlementsleden schommelen de jaarinkomsten van de kartels tussen de 25 en 40 miljard dollar.
Met hun wetsvoorstel willen zij vooral de infiltratie van drugsgelden in de legale economie tegengaan. Deskundigen stellen dat 78 procent van alle economische sectoren in Mexico besmet zijn met drugsgelden, maar "de regering meldt geen enkel geval van inbeslagname in geen enkele van de besmette sectoren".