Een boer in Groenlo experimenteert sinds deze week als één van de eersten in Nederland met een systeem dat varkens zindelijk maakt. Door de nieuwe inrichting van de stal doen varkens hun behoefte boven een rooster, waardoor de mest snel wordt afgevoerd.
Varkens zijn van nature zindelijke beesten en zitten niet graag op hun mest. Daarom is in de proefstal de hangplek van de varkens exta comfortabel gemaakt en ligt het rooster voor mesten in de verste hoek.
"De stal heeft een dichte vloer, in tegenstelling tot traditionele stallen", aldus boer Bjorn Roes. "Er is zelfs vloerverwarming om extra comfort te bieden. De varkens gaan daardoor in het minder comfortabele gedeelte van de stal mesten."
Doordat de mest snel wordt afgevoerd, stinkt het minder in de stal. Ook verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk, waardoor er weer minder geld voor apparatuur voor luchtfiltering nodig is.
Het project staat nog in de kinderschoenen, maar is tot nu toe een succes. Vanuit het buitenland is er ook interesse; zo bezocht een groep Polen boer Roes deze week om meer over het project te weten te komen. Foto