Diverse zorginstellingen in Amsterdam en Den Haag zijn woedend over de acties van de Abvakabo: "De vakbond profileert zich over de rug van medewerkers en cliŽnten''. Nu blijkt zelfs het gezicht van een protestactie geen 'zorgwerknemer' maar een werkloze demonstrant. De Abvakabo FNV heeft sinds een aantal jaren een zogenaamde 'organising strategy' om de aandacht te richten op landelijke problemen als de kwaliteit van de ouderenzorg, werktijden van het zorgpersoneel en de besteding van ruim 300 miljoen euro extra geld voor de verzorging van ouderen. Vier zorginstellingen in Nederland zijn daarvoor het doelwit van de acties van de vakbond. Ondermeer in Den Haag bij de Haagse Wijk en Woonzorg, HWW Zorg. In Amsterdam is het doelwit Amsta.
De Abvakabo voert met een klein clubje van 20 mensen acties in het land, aldus een ingewijde. Een groot deel van deze mensen is medewerker van de bond of zogenaamde beroepsdemonstrant. Abvakabo organiseerde al diverse acties en bezettingen in zorginstellingen wat voor veel onrust in de huizen heeft gezorgd.
Uit interne stukken blijkt dat de acties juist gericht zijn op het werven voor nieuwe leden van de bond, omdat het aantal leden gestaag terugloopt. De Abvakabo is soms erg fel en staat in de branche niet bekend om haar medewerking bij overleg. Lees hier: de Abvakabo was zonder bericht afwezig bij sociaal overleg. In Amsterdam houdt de Abvakabo momenteel een actie bij verzorgingshuis het Dr Sarphatihuis, onderdeel van Amsta. Een 'zorgmedewerker van Amsta' heeft zich 3 dagen verschanst in een glazen huis voor de deur om 'op te komen voor de werknemers en patiŽnten'.
Uit onderzoek van RTL Z blijkt dat deze zorgmedewerker, Alvaro Pena, alleen geen medewerker is van het Dr Sarphatihuis, hij heeft er zelfs nog nooit gewerkt.
De betrokken 'zorgmedewerker' heeft eind 2011 jaar wel een paar maanden scholing gehad in een ander huis van Amsta, 'De Poort', om verzorgende te worden, maar daar werd zijn contract al tijdens zijn opleiding opgezegd. De stakende zorgmedewerker is sindsdien werkloos.
Volgens Pena werd hij al na een paar maanden ontslagen omdat hij altijd al een kritische medewerker zou zijn geweest. ''Ik had ook kritiek op het overige personeel, bijvoorbeeld dat ze een keer geen tandpasta gebruikten voor bewoners en het gebit niet indeden bij het eten.'' Sinds 8 maanden is hij lid van de Abvakabo. Pena is overigens al meer dan een jaar werkloos. Volgens Lilian Marijnissen van de bond is Pena bij Amsta weggestuurd (contract niet verlengd) omdat hij meedeed met een andere actie van de Abvakabo. Ook zou zijn taalachterstand een rol hebben gespeeld.