De waarnemend president van Venezuela, Nicolás Maduro, heeft gedreigd met vervloeking van kiezers die volgende week bij de presidentsverkiezingen niet op hem stemmen.
Hij deed zijn uitspraken op een verkiezingsbijeenkomst in de staat Amazonas, een staat die grotendeels uit jungle bestaat die grenst aan Brazilië en Colombia.
Maduro vergeleek zijn voornaamste rivaal, Henrique Capriles, met de Spaanse conquistadores die in de zestiende eeuw vochten tegen de autochtone bevolking van Venezuela.
Daar voegde hij aan toe dat degenen die niet op hem zouden stemmen de Maracapana-vloek ten deel zou vallen. De naam van de vloek verwijst naar een veldslag in de zestiende eeuw waarbij de conquistadores de oorspronkelijke Venezolanen een beslissende slag toebrachten.
Capriles was niet onder de indruk en zei in een reactie dat de enige vloek voor Venezolanen zou zijn dat Maduro de verkiezingen zou winnen. "Iemand die mensen bedreigt met vervloeking, heeft niet het recht dit land te besturen", aldus Capriles.
Venezuela kiest volgende week zondag een nieuwe president. Hij wordt de opvolger van Hugo Chávez, die overleed in maart aan kanker.