Parlementsleden op Samoa denken een oplossing te hebben gevonden voor het zwerfhondenprobleem. Ze willen de dieren vangen en hun vlees exporteren. De inwoners van het eiland in de Stille Oceaan zijn hier niet blij mee.
"We kunnen het vlees gebruiken als meststof voor planten of er bijvoorbeeld worstjes van maken", zegt minister van Onderwijs Toleafoa Faafisi. Waarom zou je de dieren uit de weg ruimen zonder er geld aan te verdienen?, stelt de minister. "In andere landen eten ze slang en zelfs ook paardenvlees en hondenvlees." Hij doelt daarmee op landen als China, Vietnam en Zuid-Korea.
Vooral in Apia, de hoofdstad van Samoa, lopen veel zwerfhonden rond. Het parlement debatteert momenteel over een wetsvoorstel om het zwerfhondenprobleem aan te pakken.
Enkele parlementsleden steunen het plan van Faafisi om het vlees van de dieren te exporteren. "Als het in Azi koud is, eten mensen hondenvlees om het weer warm te krijgen", zegt de minister van Financin.
In het parlement is nog een ander idee aan de orde gekomen: het houden van straathondenraces. "Mensen betalen dan 10 tala (3,39 euro) om de honden te zien rennen", aldus minister Faafisi. "En omdat de eigenaren dan geld met hun hond verdienen, zullen ze inzien dat ze beter voor hun dier moeten zorgen."
Oppositieleider Palusalue Fa'apo II vindt dat de honden moeten worden afgemaakt om het probleem op te lossen.
De minister van Justitie, Sala Pinati, ziet meer in een diervriendelijkere oplossing. "Het zou onmenselijk zijn om een markt in te lopen en de dieren zomaar af te schieten." Hij stelt voor het probleem op te lossen door de dieren te steriliseren en castreren. "We werken nauw samen met de Dierenbescherming", zegt hij.
Voorlopig lijkt het er niet op dat er een 'echte' hotdog op het menu zal komen op Samoa, want ook de bevolking ziet er niets in. "Nee, dit mag absoluut niet worden aangemoedigd", zegt een inwoner.
Een ander denkt niet dat er een markt voor hondenvlees zal zijn. "De meeste landen gebruiken geen hondenvlees in hun eten, dus ik geloof niet dat het geschikt is voor de export."