Voor het eerst hebben wetenschappers een gekweekte nier in een rat geplaatst die ook daadwerkelijk urine produceert. Ze publiceerden hun resultaten in The Journal of Nature Medicine. De onderzoekers gebruikten een nier van een overleden rat, waar ze oude cellen uithaalden zodat alleen bindweefsel overbleef. De nier werd vervolgens opnieuw gevuld met lichaamseigen cellen. In een kweekomgeving groeide die uit tot een volledige nier.
De nier werd in de rat geplaatst en begon direct bloed te filteren en urine te produceren.
Het maken van organen op deze manier zou uitkomst kunnen bieden voor patiënten die op de wachtlijst staan voor een donororgaan. Niet alleen hoeven zieke patiënten minder lang te wachten op een vervangend orgaan, ook stoot het lichaam de kweekorganen minder snel af omdat ze bestaan uit lichaamseigen cellen. Nierpatiënten hoeven dan niet meer hun leven lang medicijnen te slikken om afstoting tegen te gaan.
Tot slot kunnen veel donororganen die worden afgewezen voor transplantatie omdat ze niet geschikt zijn, wel gebruikt worden als basis voor een kweeknier.
De orgaantechnologie staat nog in de kinderschoenen en kan nog niet worden toegepast op menselijke nieren. Maar wetenschappers noemen de ontwikkelingen 'veelbelovend'. Filmpje