Zonnefietspad Krommenie komt er volgend jaar
KROMMENIE – Het eerste fietspad ter wereld dat energie opwekt, gaat er komen. Maar niet meer dit jaar. Krommenie moet wachten tot het voorjaar van 2014 voordat de wereldprimeur wordt gerealiseerd.
Wegenbouwers Ooms en Imbech leggen het zogeheten SolaRoad-fietspad aan. Het 150 meter lange proeftraject langs de Provincialeweg bestaat uit zonnepanelen. De bovenlaag is van één centimeter gehard glas. De zonnecellen zetten de energie van zonlicht om in elektriciteit.
De voorbereidingen zijn al in gang gezet. Achter het benzinestation langs de Provincialeweg N203, ter hoogte van de Forbofabriek, zijn boringen verricht. Daaruit moet blijken of er teerhoudend asfalt in de grond zit. Hoe dan ook wordt volgend jaar op deze locatie het proeftraject aangelegd, zegt de provincie.
Gerelateerde artikelen
Ik vraag mij af hoeveel dat gehard glas kan hebben.
Hoe schoon moeten die panelen zijn/blijven om hun werk te kunnen doen, of komt er steeds een veegwagen om de modder te verwijderen?
En hoe lang duurt het voordat criminelen ontdekt hebben hoe die panelen te jatten zijn?
Voor de rest vind ik het een prima streven; ik zou zelf overwegen om een terras van dergelijke panelen aan te leggen, maar dan zou de tuin wel afgesloten moeten zijn.
Laatste edit 18-05-2013 12:59
Ik ga ervan uit dat het niet reflecteert? Anders gebeuren er nogal wat ongelukken daar...
de volgende familiebijeenkomst heb ik eindelijk gespreksstof bij mijn neef uit Krommendie (is niet zo veel mee te beleven)
botte bijl: Klagen ze dan niet meer over de stank van de Forbofabriek? Of de nieuwe baan van Schiphol en de daaruitvoortvloeiende geuidsoverlast
?
Ervaringen met glazen panelen op de grond in de publieke ruimte doen mij het ergste vrezen. Hoe vaak is het monument van Wolkers al niet vernield?
Fietsen op glas is toch net lopen op ijs, dus gevaarlijk?
Kan me haast niet voorstellen dat zo'n "zonnefietspad" effectief, rendabel en ook nog eens veilig zal zijn.
het idee is leuk, maar ik vraag me af of het veilig en goed bruikbaar is
Ik heb vanuit mijn werk te maken met zonnepanelen en denk dat het allemaal prima kan. Vraag me alleen af of het zinvol is. Een gemiddeld paneel is helemaal niet zo rendabel en wel erg duur. De terugverdientermijn is 15 jaar (alleen nog als je hebt kunnen kopen met flinke subsidie) en dat is vaak ook de levensduur van het paneel. Dus heb je net de kosten eruit en ga je winst maken dan zijn die dingen op.
@Lennox: en met de modder van de straat erover enzo wordt het niet rendabeler...
Volgens onze buren waren hun panelen wel aanzienlijk rendabeler dan ze volgens de verkoper dan ze zouden zijn trouwens. Maar met zand en gekrast, dik glas en omgevallen fietsers erop natuurlijk niet meer...
Hopelijk is dat glas hard genoeg om vandalen te weerstaan.
wortel: De verkoper zal vertellen wat de panelen opbrengen in de ideale situatie. Dus als ze precies de juiste richting op geplaatst zijn, als de temperatuur en de hoeveelheid zonuren ideaal zouden zijn. Daarbij mag je dak in principe ook nooit schaduw vangen. Er zijn weinig huizen die aan die ideale omstandigheden voldoen en ook het weer hier valt toch vaak tegen. En daarmee de opbrengst dus ook.
Ergens, ik weet nu even niet waar, is een balkon, van glas en daar kunnen veel mensen opstaan.
Dus glas kan veel hebben.
@Lennox: Hier dus niet. De buren vingen meer dan de verkopen zei.
@stora: Fietsen glijden sneller uit dan wandelaars
wortel: Ow meer juist
. Nou da's wel mooi voor ze
. De opbrengst gaat overigens wel achteruit naarmate de panelen ouder worden. En daardoor vraag ik me ook af of ze dat pad eens in de 15 jaar gaan vernieuwen.
@EruYagami: Daar zullen ze toch wel rekening mee hebben gehouden?
Het is een gemeenteproject he, daar zijn ambtenaren bij betrokken. Er is dus van alles te verwachten, zoals een zebra over het pad, of het plaatsen van leuke schaduwrijke boompjes naast het pad, of eeeh..
Nee, ik ben toch nog te kort ambtenaar om een derde reden te verzinnen om de opbrengst de das om te doen.
@yilopy: hihi. maar zo te zien heb je toch al aardig wat ervaring opgedaan
Ik vind de voorbereiding al geweldig. Proefboringen doen om teerhoudend asfalt op te sporen. Ik werk zelf in de wegenbouw maar hier heb ik nog nooit van gehoord.
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: