Als je naar de zon kijkt, worden je pupillen kleiner door de grote hoeveelheid licht. Maar ook als je naar een foto van de zon kijkt gebeurt dat, terwijl er geen fel licht in je ogen schijnt. Dat ontdekte de Nederlandse neurowetenschapper Marnix Naber. Volgens Naber worden de hersenen als het ware voor de gek gehouden door de illusie dat de zon in je gezicht schijnt.
Naber doet onderzoek aan de Amerikaanse universiteit Harvard. Hij liet proefpersonen foto's en cartoons zien van scènes met of zonder zon op de achtergrond. Op de beeltenissen met de zon reageren de pupillen alsof ze daadwerkelijk zonlicht zien.
Volgens Naber is de ontdekking een belangrijke stap in de neurowetenschap, omdat de oogpupilreflex niet alleen gestuurd wordt door wat je ziet, maar ook door het begrip van wat je ziet.
Mogelijk kan met deze kennis een ziekte als alzheimer in een vroeg stadium worden ontdekt, maar of het meten van de pupil betrouwbaar genoeg is voor het ontdekken van hersenaandoeningen moet volgens de neurowetenschapper uit vervolgonderzoek blijken.