Door de getuigenis van een stervend verlamd slachtoffer heeft een jury in de Amerikaanse staat Ohio een man schuldig verklaard aan moord. De dader krijgt mogelijk levenslang.

De 32-jarige David Chandler werd in oktober 2010 in Cincinnati in zijn hoofd en nek geschoten. Sindsdien kon hij alleen nog communiceren door met zijn ogen te knipperen.

Tijdens een politieverhoor aan zijn bed knipperde Chandler drie keer om te bevestigen dat hij Ricardo Woods (35) op een foto herkende. Twee weken na zijn getuigenis overleed het slachtoffer.

De verdediging verzette zich tegen het gebruik van de video. Chandlers geknipper was inconsistent en onbetrouwbaar, betoogde Woods' advocaat. Zijn verlamde toestand en medicijnen zouden Chandlers begrips- en reactievermogen hebben be´nvloed.

De rechter oordeelde dat Chandler met zijn ogen uitgesproken bewegingen maakte, niet willekeurige. Ook een arts stelde dat Chandler duidelijk kon communiceren.

Bovendien heeft Woods bekend dat hij Chandler heeft neergeschoten, verklaarde een getuige in de gevangenis. Woods betrapte Chandler toen die drugs van iemand anders kocht, terwijl hij nog geld kreeg.

Woods houdt vol dat hij onschuldig is. Zijn advocaten gaan in hoger beroep.