Sinds hij gekozen werd tot paus heeft Jorge Bergoglio geweigerd te gaan wonen in het paleis dat daarvoor is: het pauselijk paleis. “Er kunnen hier wel 300 mensen wonen,” schijnt het gezegd te hebben, toen de vertrekken hem werden getoond na zijn verkiezing.

Hij woont in een pension in Vaticaanstad, Casa Marta, waar geestelijken verblijven die tijdelijk in het Vaticaan moeten zijn. Hij heeft daar een paar kamers tot zijn beschikking. Hij doet ‘s morgens de mis voor wie wil komen en eet in de eetzaal met de anderen mee.

‘Zo raak ik niet geisoleerd’, schreef hij aan een oude vriend in Argentinie, die dat weer aan een Argentijnse krant doorvertelde. Franciscus wil tot iedere prijs voorkomen dat hij gaat leven, werken en denken als een koning. Hij wil voorgaan in een kerk van eenvoud, die zich druk maakt om armoede en om verdrukten. En hij denkt dat het daar voor van belang is dat hij omgang houdt met gewone mensen. Het zou kunnen dat deze paus (76) in zijn pension blijft wonen en dat het paleis moet wachten op de volgende paus.