Een bewonerscollectief in de Arnhemse wijk Malburgen gaat een bejaardenhuis in de buurt exploiteren. Ze gaan de 130 units verhuren, en hopen zo geld over te houden dat de buurt ten goede komt.
Huurders kunnen korting krijgen op de huur als ze zich inzetten voor de buurt, zoals het trainen van een voetbalteam of het geven van taal- of computerles. Nu zitten er in Arnhem al zes mannen, die in ruil voor huurkorting de tuin onderhouden.
Het collectief hoopt zo'n 60.000 euro over te houden, inclusief de kortingen. Met dat geld willen de initiatiefnemers een buurtbus kopen, want door bezuinigingen op de regiotaxi zijn ouderen in Malburgen steeds minder mobiel. Gemeenten laten door bezuinigingen steeds meer taken liggen en die worden steeds vaker opgepakt door buurtbewoners met hart voor hun wijk. Er zijn steeds meer van dit soort initiatieven. Dit is het tweede bewonersbedrijf in Nederland dat van start zal gaan. In Leeuwarden loopt al een project. Het concept is overgenomen uit Engeland, daar zijn nu zo'n 500 collectieven, sommige ook zeer winstgevend. Op dit moment zijn er zo'n tien wijken in Nederland die hiermee willen beginnen.