Zestien pinten per dag. Meer heeft de 90-jarige Bertha uit Dilbeek niet nodig om de dag fris en fruitig door te komen. Zat worden doet ze niet, genieten daarentegen wel. En stoppen? Geen grijs haartje op haar koppie dat daar ook maar aan denkt.
Onlangs mocht ene Bertha uit Dilbeek maar liefst 90 kaarsjes op haar taart prikken. Mooie prestatie op zich al, maar als u dacht dat Bertha enkel en alleen overleeft op een sober groentendieet, dan zat u er grondig naast. Voor haar verjaardag kreeg ze 90 bakken bier die binnen precies 135 dagen vakkundig leeggezopen zijn. Want elke dag speelt Bertha maar liefst 16 pinten naar binnen.
Het is een deel van haar leven geworden, want vanaf de eerste moment dat ze de smaak van de gouden drank registreerde, was ze niet meer te stoppen. “Ik dronk mijn eerste glas op mijn zeventiende. Zo lekker! En dus ben ik steeds meer gaan drinken. Voor de smaak van het bier, niet voor de roes. Want ik ben geen alcoholiste die geen dag zonder de drank kan. Toen ik onlangs twee weken in het ziekenhuis werd opgenomen, dronk ik alleen maar water. Het smaakte niet, maar het ging wel binnen”, vertelde ze in Het Nieuwsblad.
Water, bah; bier, olee! That’s the spirit! En inderdaad, straal bezopen haar bed in duikelen doet ze nooit, haar lichaam heeft zich er gaandeweg aan aangepast. “Mijn eerste pintje trek ik open om 11u ’s morgens en om 20u ’s avonds stop ik met drinken. Dat betekent dat ik om de drie kwartier een Jupiler versmacht. Maar denk niet dat ik waggel op het einde van de avond. Ik ga nog altijd met de trap naar mijn slaapkamer”, klinkt het.
Menig ex-alcoholicus stelt zich nu wellicht de vraag of dat allemaal wel zo gezond is, maar haar dokter liet haar rustig begaan zolang ze niet lastig begint te doen tegen haar naaste omgeving. Niet elke dokter is echter even enthousiast. “Ik raad niemand aan om haar voorbeeld te volgen. Alcohol verkort het leven en ook de gezonde jaren. Moet die mevrouw op die leeftijd nog stoppen met drinken? Ja, zeker vanaf het moment dat ze er de nadelen van ondervindt. Voor de rest ben ik geen zedenpolitie”, aldus dokter Hendrik Peuskens in Het Nieuwsblad. Wat een topgriet, die Bertha.