Aantal vrolijke gezichtjes neemt af... De boze en bange gezichten nemen toe; uitdrukkingen zouden slecht zijn voor kinderen.
Het waren altijd zulke vriendelijke minimensjes, de Lego-poppetjes met een serene glimlach. Ze stonden tevreden achter hun kruiwagen of zaten trots in hun hoekige autootjes, maar nu blijkt uit onderzoek dat ze steeds vaker boos kijken. Dat schrijft The Guardian woensdag. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw neemt het aantal vrolijke uitdrukkingen bij Lego-poppetjes af. Het aantal boze gezichten daarentegen is toegenomen, met als gevolg dat volwassenen vrezen dat de poppetjes een slechte invloed op kinderen hebben.
Dat blijkt uit een onderzoek van Christoph Bartneck, een robot-deskundige van de Canterbury Universiteit in Nieuw Zeeland. Volgens hem zijn de uitdrukkingen steeds vaker conflict-gerelateerd. Dat komt onder andere omdat het vaker Star Wars karakters zijn, of piratenpoppetjes of figuren uit Harry Potter. Bartneck: "Het is belangrijk te onderzoeken hoe je geschikte uitdrukkingen ontwikkelt en hoe die gezichtsuitdrukkingen uitwerken op kinderen. Nu weten we niet wat het effect is op hoe kinderen met elkaar spelen."
De eerste Lego-poppetjes dateren uit 1978. Ze hadden kleine gele gezichtjes met een eenvoudige glimlach. Inmiddels zijn er allerlei verschillende poppetjes met verschillende gezichtsuitdrukkingen: boze, verraste en bange gezichten horen er nu ook bij. Het is niet zo dat de slechteriken ook altijd het boze geijkt hebben. Lego maakt ook bij de good guys een boze uitdrukking.
Volgens de onderzoeker moeten de ontwerpers van de uitdrukkingen meer rekening houden met het effect ervan op de ontwikkeling van kinderen. Er is altijd een groter risico dat de boze gezichten in hun kleine hoofd blijven hangen, aldus de professor.
Volgens Lego wordt al het speelgoed getest door verschillende experts en ouders. Uit die tests zou ook blijken dat kinderen en vooral jongetjes het fijn vinden om conflicten tussen karakters op te lossen. Een woordvoerder van Lego meldde dat conflicten tussen goed en kwaad niets nieuws zijn. En dat uiteindelijk ook bij de Lego-poppetjes de goede altijd wint:
"En natuurlijk, als ouders echt bezorgd zijn over de impact van onze poppetjes op hun kind, dan kunnen ze altijd nog hun hoofdjes omwisselen."
Als Lego-piraatjes al een verkeerde invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen, dan valt er nog veel te verbeteren op het gebied van kinderspeelgoed als Angry Birds, boze zombies, Dragonbals, Ninja Turtles en Skylanders. Foto