AIDS gebruiken om kanker te genezen. Het klinkt vreemd, maar het kan. Dat heeft een groep artsen uit het Amerikaanse Philadelphia bewezen. Immunoloog Carl June behandelde de doodzieke zevenjarige Emma Whitehead met gemodificeerde HIV-cellen. Zij genas van leukemie. Over het werk van June is nu een documentaire gemaakt: Fire with fire. Regisseur is Oscarwinnaar Ross Kaufmann.
Emma's arts Stephan Grupp zegt: "De patiŽnten die we op deze manier behandelen, hebben geen andere optie. Ze zijn op sterven na dood. Emma's leukemie is tweemaal teruggekomen, maar zij bleef er rustig onder. Haar vader en moeder hoopten op een wonder."
De patiŽnt wordt besmet met het HIV-virus, dat AIDS veroorzaakt. Het virus is echter zo bewerkt dat het die ziekte niet meer kan veroorzaken. Het zorgt er wel voor dat het afweersysteem van de patiŽnt in staat is kankercellen te doden. Elke besmette cel kan duizenden kankercellen vernietigen. De artsen noemen de besmette cellen daarom "seriemoordenaarcellen".
Helaas werkt de methode niet altijd. Bij Emma pakte het echter goed uit. Na de behandeling werd ze eerst ernstig ziek. Ze kreeg koorts, problemen met ademhalen en met haar bloeddruk. Ze zweefde op het randje van de dood. Maar opeens kwam haar afweersysteem op gang. Een paar uur later was de koorts weg en de leukemie ook. Emma is niet opnieuw ziek geworden en ondertussen helemaal genezen. Negen andere patiŽnten zijn met de behandeling gered van de kankerdood.