Een jongen uit Amsterdam heeft een Europees en internationaal record op de 600 meter voor 6-jarigen gelopen. De jongen, Chivano Pocorni, liep de afstand begin deze maand in 2.06,9. Het oude internationale record, op een lijst van 47 landen, stond al twaalf jaar op 2.08,7. De Nederlander Tommy Staal uit Oosterhout had dat record in handen. Onder jongens van boven de 6 jaar komen op de lijst geen Nederlanders voor.
Sinds vorige week staat Chivano Pocorni op een lijst met recordhouders waarop ook onder anderen olympisch kampioen Usain Bolt staat met recordtijden die hij als tiener heeft gelopen. Chivano zelf heeft nu al veel van bekende hardlopers geleerd. "Eerst moet je kijken wat zij doen en dan moet je het nadoen", zegt hij. De jongen wil volgend jaar het record van de 7-jarigen verbeteren. Ook over de toekomst is Chivano duidelijk: hij wil wereldkampioen worden. Chivano liep zijn winnende tijd op 1 juni in Hoofddorp. Omdat het een erg snelle tijd was, vroeg zijn moeder aan Chivano's vereniging Feniks in Amsterdam of haar zoon een record had gelopen. De vereniging stuurde vervolgens de tijd van Chivano naar twee instanties die records bijhouden. Daarbij moest onder meer worden opgegeven of het een officiële wedstrijd was en of er elektronisch- en handgeklokt was.
De Amsterdamse vereniging hoorde niets meer van de organisaties die de records bijhouden, maar vorige week bleek de internationale lijst van 47 landen aangepast te zijn met daarop de tijd van Pocorni als beste tijd onder 6-jarigen. Foto