"Ze voelde op een van de zolders iets langs haar lichaam," zegt spokenjager Jean-Pierre Geusens. Samen met de hedendaagse heks Oriana van Tergouw liet hij zich bangmaken door de 'geest' van de 17e-eeuwse Entgen Luyten in het Limburgse Kasteel Limbricht. "Bij controle werden inderdaad krassen op haar rug aangetroffen, kennelijk afkomstig van een hand met scherpe nagels. Daarnaast hoorden de onderzoekers - en ook ik - er klopgeluiden," zegt Geusens angstig. Luyten was de laatste heks die in Nederland ter dood werd gebracht in 1674. Ze kwam om het leven in het kasteel, waar destijds een rechtbank zat. Sindsdien spookt zij daar volgens de lokale legende rond. Dat was de reden voor Geusens en Van Tergouw op onderzoek te gaan ter plaatse.
De twee hoorden kloppen terwijl er schijnbaar niemand was behalve zij, een poltergeist dus. "Verder gebeurde er niets meer en ook kwam er geen klopgeluid meer bij de vragen die de twee mediums/heksen stelden. Uiteindelijk zijn we maar weer vertrokken. Wellicht was 'de entiteit'' niet blij met de drukte op dat moment en is ze weggegaan." Van Tergouw zegt ook nog dat ze een witte vrouwelijke gedaante zag, met rottend vlees en een gescheurde jurk. Ze denkt dat het die vrouw was die haar rug verwondde.
Luyten werd in 1674 door de schepenbank beschuldigd van 'hexerei en quade toeverij.' Zo zou ene Gorten van Neusz, bierhouder op Lichtenberg, 26 jaar geleden zijn overleden nadat hij had gedronken uit dezelfde pot bier als waaruit Luyten een slok had genomen. Van Nuesz beweerde tot het laatst toe dat hij door Luyten was betoverd.
Hetzelfde zou zijn gebeurd met het meisje Aleth dat in 1658 geheel gezond naast de verdachte in het veld had gezeten maar onwel was opgestaan en "betoverd, lam en kreupel naar bed gedragen moest worden." De betovering werd pas verbroken nadat Aleth bij Entgen 'umb Gottes wille' om brood en zout had gebedeld en gekregen.
Daarna zouden drie koeien van Zietzen Bruggen, de vader van Aleth, door Luyten betoverd zijn en vervolgens overleden. Bruggen maakte Luyten toen openlijk voor heks. Luyten werd gemarteld en verhoord, maar nooit schuldig bevonden. Toch werd haar lijk aangetroffen in de rechtbank met een strop om de nek. Officieel hield men het op zelfmoord, wat haar vijanden direct aangrepen als impliciete schuldbekentenis. Kijk voor foto's even op Dichtbij.nl