Victoria-universiteitsstudent Jake Evill heeft een ingenieuze oplossing om van lompe gipsarmen af te komen: hij verzon een manier om de ondersteunende materialen na te maken met een 3D-printer, maar dan zonder de nadelen.
Gips: het is een enorm handige uitvinding als je je arm of pols gebroken hebt. Het ondersteunt goed en helpt de breuk te herstellen. De beste uitvinding sinds het gesneden brood, behalve een klein puntje: als je jeuk hebt, berg je maar. Ook is het niet waterbestendig en kan het na een tijd ook nog eens behoorlijk stinken. De afgestudeerde Nieuwzeelandse Jake Evill uit Wellington heeft al een idee klaar liggen: hij wil met zijn concept voortaan een luchtige, lichte versie van de brace afdrukken met een 3D-printer. Het ontwerp is licht en open, waardoor je ermee zou moeten kunnen douchen en er ook kleding overheen kan dragen. Ook krabben gaat een stuk makkelijker, aldus de maker. Hallo Cortex, dag jeuk.
Met behulp van de polymeer polyamide wil hij in dunne laagjes een netwerk van draden printen die met zijn allen precies om de arm passen. Hiervoor gebruikt hij röntgenfoto's van het gebroken bot en een scan van de ledematen zelf, waardoor alles exact moet aansluiten. Hoewel het nog een concept is, hoopt Evill zijn ontwerp zo snel mogelijk naar de markt te kunnen brengen. Foto