Het Israëlische kabinet heeft een wetsvoorstel aangenomen dat het grootste deel van de studenten van de rabbijnenscholen onder de dienstplicht brengt. Jaarlijks wordt alleen nog een uitzondering gemaakt voor 1800 "uitblinkende bijbelstudenten". Zo'n 6200 anderen moeten wel in dienst. Ultraorthodoxe Joden zijn woedend. "Dit grenst aan geloofsvervolging en wreedheid", zei een parlementslid van een ultraorthodoxe partij. Het wetsvoorstel breekt met een traditie die vanaf de oprichting van de staat Israël in 1948 bestaat. Die houdt in dat studenten van de rabbijnenopleidingen niet in het leger hoeven, zodat ze zich volledig kunnen wijden aan het bestuderen van de bijbel.

De uitzonderingspositie van de ultraorthodoxe joden speelde een belangrijke rol bij de verkiezingen in januari. Twee partijen die campagne voerden vóór afschaffing van dit privilege wonnen er veel stemmen mee. Na de verkiezingen keerden de ultraorthodoxe partijen niet terug in het kabinet.

Om de pijn te verzachten, geldt een overgangsperiode van vier jaar. Daarin worden ultraorthodoxe studenten alleen aangemoedigd om dienst te nemen.