@EruYagami:
getver
totaal onnodig ook
toen ik als kind van 7, in mijn piepkleine tuintje -een hoekje van de achtertuin van mijn ouders, achter de bijkeuken-, mijn eerste zonnebloemen oogstte, hielden we grote zaden apart voor het jaar erop, en leerde mijn vader mij dat je zonnepitten kan eten (had hij geleerd van Oost-Europeanen met wie hij in de oorlog in Duitsland werkte). hij liet mij zelf uitvogelen hoe je dat moest doen, hij kende mij wel zo goed dat hij geen moment zal hebben verwacht dat ik die schillen doorslikte
toen ik jaren later in Oost-Europa kwam en mensen zonnepitten zag eten, verbaasde ik mij erover dat veel van die mensen die hele zaadjes in hun mond staken en na enig kauwen de schillen op de grond spogen. vond ik onnodig vies, en ook nog een onsmakelijk gezicht
'mijn methode' duurt ietsje langer, maar met zonnepitten die je net op straat hebt gekocht, weet je nooit wie er aan hebben gezeten, dus zelf zou ik niet op het idee komen om die dingen 'met schil en al' in de mond te stoppen. als kind van 7 had ik zelf al bedacht dat die schil er eerst af moet (even knijpen dan scheurt hij open en haal je dat wat je wilt eten zonder moeite uit die schil, en je bent de eerste die er met de handen aan zit) om dan het schone pure zachte gezonde deel van de zonnepit op te eten, is erg lekker, doe ik nog steeds af en toe, en als ik in Oost-Europa spontaan en 'voor bijna nix' een zakje zonnepitten koop om lekker op een parkbank te eten, dan zit na een tijdje dat zakje vol met droge schillen, en zijn de volle zaadjes verdwenen. in Oost-Europese parken zijn vlakbij bankjes meestal wel afvalbakken waar je een zakje schillen kunt weggooien