De Zuid-Afrikaanse chef-kok Albert Buitenhuis is onlangs verteld dat hij Nieuw-Zeeland uit moet. De reden: de man is te dik. De Nieuw-Zeelandse immigratiedienst deelde Buitenhuis mede dat hij een 'ontoelaatbare levensstandaard' heeft.

Volgens de woordvoerder van de immigratiedienst loopt Buitenhuis 'een significant risico' om diabetes en hypertensie te ontwikkelen of om hart- en vaatziekten te krijgen. Nieuw-Zeeland kampt met een groot obesitasprobleem; zo'n dertig procent van de bevolking kampt met overgewicht. "Het is belangrijk voor immigranten om een acceptabele levenshouding te volgen om zo de kosten voor de Nieuw-Zeelandse gezondheidszorg te minimaliseren", aldus de woordvoerder.

Ondanks dat de Zuid-Afrikaan 30 kilo is afgevallen sinds hij zes jaar geleden naar de hoofdstad Christchurch is verhuisd, mag hij dus niet blijven.

Buitenhuis en zijn vrouw Marthie willen de beslissing aanvechten, en hebben al hun beklag gedaan bij de verantwoordelijke minister. "Ze hebben nooit eerder Alberts gewicht aan de kaak gesteld, ook al was hij vroeger dikker", stelt zijn vrouw. "De ironie is dat hij nu minder weegt dan toen hij voor het eerst Nieuw-Zeeland binnenkwam en hij zijn eerste medische keuring had, maar dat hij toen wl toegelaten werd door de immigratiedienst", aldus Marthie. "Wij hebben geen misdaad begaan, behalve dat mijn man een etensliefhebber is."