Mochten jullie geschokt zijn door het idee van 40 jaar ziekenhuisverblijf - dat is (hoe erg ook) niets vergeleken bij de "ijzeren long" uit de jaren '40. Dat was vergelijkbaar met de huidige scanapparatuur in ziekenhuizen. Alleen het hoofd was zichtbaar. De rest van het lichaam zat verstopt in een groot ijzeren gevaarte. Geen idee hoeveel jaren mensen (en dan vnl kinderen) opgesloten hebben gezeten in dit marteltuig voordat iets beters gevonden was.
@ledi: Ik denk dat het meevalt, de ijzeren long was niet specifiek bedoeld voor jarenlange beademing:
Bij haar introductie in 1927 was de ijzeren long een uitkomst voor slachtoffers van het poliovirus, die vaak verlamd raakten (ook in hun middenrif) en stikten doordat ze niet konden ademen. Bij de behandeling van deze patiënten werd de long meestal alleen toegepast tijdens de acute fase van het ziektebeeld; na afloop hiervan herstelde de spierwerking zich meestal na verloop van tijd. Sommige patiënten gebruikten de machine later alleen 's nachts, een enkeling bleef permanent patiënt in een long. De long raakte grotendeels in onbruik na 1955, toen Dr. Jonas Salk een vaccin ontwikkelde tegen polio, en bewezen werd dat een beademing met overdruk net zo effectief was.
deze man schijnt blij te zijn met zijn leven, en doet alles wat hij wil doen - in zoverre dat mogelijk is in zijn omstandigheden dus geschokt ben ik niet, eerder blij dat hij vriendschap en interesses heeft Laatste edit 08-08-2013 11:40
@allone: 'Klinkt misschien erg simplistisch, maar hij weet niet beter.. Gebeurd zoiets als je 20 bent dan is het denk ik veel moeilijker te accepteren.
en een mens is ongelooflijk flexibel vaak heeft men angst voor bepaalde 'rampspoed' maar als het dan werkelijk gebeurt, leert men er goed mee leven, en is er niet daadwerkelijk ongelukkiger door.
Toch lees ik: een enkeling bleef permanent patiënt in een long. En dat is wat destijds gebeurde met iemand uit Oegstgeest waar ik toen woonde. Vandaar opeens weer dat schrikbeeld.
In Nederland zou dit niet snel gebeuren, ik heb een tijd in de thuisbeademing gewerkt. Juist ziekenhuizen zijn een broedplaats van vervelende bacteriën.
@ledi: Natuurlijk zal een enkeling vele jaren, soms wel tot de dood in een ijzeren long hebben moeten verblijven, dat lijkt mij onontkoombaar. Ik heb een voorbeeld hiervan gevonden, zou me niet verbazen als dit de langste tijd in een ijzeren long is geweest..
Een 83-jarige Australische vrouw die al zestig jaar in een ijzeren long lag, is zaterdag, (2009), in een verpleeghuis in de stad Melbourne gestorven.June Middleton werd in 1949 in het apparaat gelegd. De artsen dachten dat ze het niet lang meer zou maken en zeiden daarom niet hoe lang ze in de ijzeren long moest blijven. ,,Ik denk dat het beter is als je daar nog even in blijft liggen'', zou de dokter gezegd hebben.-Bron-
@kookgraag: Dat is een leuk idee. Net zoals die jongen die nog maar een paar maanden te leven had en via een kettingemail werd een actie gestart om kaarten te sturen naar die arme knaap. Die actie duurde vele, vele jaren, want mensen bleven dat ding rondsturen. Totdat waarschijnlijk iedereen hem ongeveer drie keer gekregen had en de ouders allang smeekbedes stuurden om niets meer te sturen want hun zoon was al jaren dood.