Een 27-jarige kandidate van de Australische partij One Nation heeft vandaag laten weten zich toch niet kandidaat te stellen. Ze wilde een zetel voor de nationalistische partij veroveren in de staat Queensland. Stephanie Banister's campagne was pas twee dagen begonnen, maar liep een beetje pijnlijk af toen ze bleek te denken dat de islam een land is.
In een interview met de Australische zender Seven van afgelopen woensdag, dat binnen de kortste keren de wereld rondging, zei ze "niets tegen de islam als land te hebben". Maar Banister vindt wel dat de wetten van dat land niet in AustraliŽ zouden moeten worden toegelaten. De oud-kandidate noemt in hetzelfde interview de Koran ook de 'Haram', en noemt ook nog het joodse geloof, "dat Jezus Christus volgt". Zo blijft ze fouten opstapelen: Filmpje
Moeder van twee kinderen Stephanie Banister was sinds woensdag de risee van australische media, landgenoten, en mensen ver buiten de Australische grenzen. Vrijdag liet ze weten haar kandidaatschap voor de verkiezingen van 7 september te laten vallen. Volgens haar heeft de zender het interview zo gemonteerd dat ze overkomt als een "idioot".
Bannister was overigens eerder al in opspraak gekomen. Ze werd gearresteerd omdat ze in een supermarkt stickers op producten plakte met het opschrift "halalvoedsel financiert terrorisme".
In een persverklaring maakt Banister haar excuses aan One Nation, haar vrienden en haar familie voor het veroorzaakte ongemak. Verrassend genoeg zei partijleider Jim Savage in een reactie op haar terugtrekking haar niet te hebben gevraagd te vertrekken. "Wij hebben de terugtrekking van haar kandidatuur met tegenzin geaccepteerd". Misschien minder verrassend in het licht van eerdere opmerkingen van de oprichtster van One Nation, Pauline Hanson, die enkele jaren geleden voor ophef zorgde toen ze zei dat AustraliŽ dreigde te worden overspoeld door Aziaten.