De Amerikaan Daryl Kelly zit door een leugen van zijn dochter al vijftien jaar onschuldig in de cel. Hoewel zijn dochter, Chaneya Kelly (24), intussen heeft verklaard dat haar vader haar niet heeft verkracht, lijkt de fout niet meer te herstellen.

Als negenjarig meisje vertelt de vrouw uit Newburgh dat haar vader haar misbruikt heeft. Deze verklaring, zo blijkt later, is onder druk van haar verslaafde moeder naar buiten gebracht. De inmiddels volwassen dochter probeert al tien jaar lang tevergeefs om dit verhaal terug te draaien.

Door deze verklaring wordt Daryl Kelly door de jury tot ten minste twintig jaar cel veroordeeld, ondanks het feit dat Daryl nooit eerder een zedendelict heeft begaan. De verklaringen van zijn dochter én haar moeder, zijn voor de jury voldoende om hem voor lange tijd achter de tralies te zetten.

“Op een dag zal de waarheid me bevrijden. Al wat ik moet doen, is volhouden“, verklaart Daryl Kelly voor de camera van NBC News.

In 1997 leed Daryl aan een drugsverslaving. Ook zijn toenmalige vrouw was verslaafd, zij verkocht haar lichaam om aan drugs te komen.

Chaneya laat weten dat ze onder grote druk van haar moeder valse verklaringen heeft afgelegd: “Op een dag vroeg mijn moeder me of hij me ooit aangeraakt had. Omdat ik bleef ontkennen, begon ze me te bedreigen en zo heb ik uiteindelijk toch haar versie verteld tegen de politie”, aldus Chaneya.

De verklaringen van Chaneya hebben verstrekkende gevolgen, haar vader verdwijnt voor jaren achter de tralies. Het meisje werd destijds opgevangen door haar oma, aan wie ze een half jaar later vertelt dat haar verhaal niet waar was. De advocaat van Kelly, nam de bekentenissen op, maar de rechter vindt deze niet geloofwaardig. Ook wanneer haar moeder, inmiddels niet meer verslaafd aan drugs, onder eed verklaart dat ze haar dochter destijds onder druk heeft gezet, komt het niet tot een andere wending in de zaak.

Vanaf haar vijftiende bezoekt Chaneya haar vader regelmatig. “Het eerste wat hij deed, was me omhelzen. Hij vertelde dat hij me graag zag en… dat hij me niets kwalijk neemt.”

De openbaar aanklager van destijds is onverbiddelijk, hij behoudt zijn twijfels bij het verhaal. “Het gebeurt wel vaker dat het slachtoffer haar verklaringen intrekt om haar misbruiker te beschermen”, aldus Frank Phillips.

Voor Chaneya en haar vader gloort er nieuwe hoop; de zaak is inmiddels heropend. Filmpje