Augustus is het topseizoen voor Arabische gasten van bungalowpark Landal in Vaals. Dat leidt nog wel eens tot botsingen met het autochtone Hollandse frikadelvolk. "De verschillen zijn groot, maar zij zijn net als u betalende vakantiegangers," waarschuwt Landal woensdag.
Volgens dagblad de Volkskrant zijn veel mensen boos op Landal wegens de brief waarin het park de opmerkelijke oproep doet. Die zou discriminerend zijn. Onzin, vindt directeur Bas Hoogland. "Wij Nederlanders zijn niet altijd zo tolerant. We proberen juist begrip te kweken."
Al vijftien jaar overspoelen vrouwen in boerka, oliesjeiks en mannen in jurken het park in de zomer. Het gaat om steenrijke gasten uit Dubai en Saoedi-Arabië. Die komen hier graag door de nabijheid van een kliniek voor plastische chirurgie in het Duitse Aken, zegt Hoogland. Ze combineren hun vakantie daarmee.
De cultuurverschillen zijn zo groot, dat veel Nederlandse gasten afkeurend toekijken terwijl een Arabier achteloos zijn vuilnis op straat gooit, wat in hun cultuur volstrekt normaal is, of als een van hen het personeel probeert om te kopen in de hoop op een parkeerplaats voor de deur van het huisje - tegen de regels van het park in -.
Ook trekken ze obers in het restaurant aan hun jasje en zitten ze tot laat in de nacht buiten op de grond. "Dan zie je een hele groep van twintig man in het gras met lampjes van iPads en mobiele telefoons terwijl de Nederlandse gasten al lang binnen zijn," vertelt Hoogland.
Verder komen de exotische toeristen naar Vaals om verkoeling te zoeken. "Daar is het 50 graden, hier is het 21 graden. Dat vinden ze fijn," zegt Hoogland.
Helaas denken sommige Nederlandse gasten daar anders over. Volgens Hoogland kreeg het park de afgelopen jaren veel vragen over de traditionele kleding van de Arabieren. "Sommigen dachten dat het om asielzoekers ging, die daar op kosten van de overheid zitten." Om dat misverstand uit de wereld te helpen, stuurde Landal dit jaar een brief aan alle bezoekers van het park in Vaals.
Ondanks het soms afwijkende gedrag noemt Hoogland de steenrijke buitenlanders 'zeer gewaardeerde gasten.' Omdat ze soms hun eigen lakeien meenemen, scheelt dat Landal vermoedelijk een hoop tijd.