Een zakenvrouw uit Woudrichem wil dolgraag vissen rond haar woonplaats, maar dat mag ze niet. Alleen mannen krijgen namelijk een vislidmaatschap bij de plaatselijke visclub De Hoop. Dus stapt de ze naar de rechter en houdt hoop.
De vrouw, Nanka van der Meer stapt naar het College voor de rechten van de Mens en start een civiele procedure wegens discriminatie. Veel waardering krijgt ze echter niet van de visvereniging. "Mens waar ben je mee bezig" citeert Nujij.nl van oud-voorzitter Johan Combee. "We hebben niets tegen vrouwen. Het staat al meer dan honderd jaar in de statuten en dat willen we vanuit historisch besef zo houden."
Werkgever vindt zwangerschap lastig
Ergens anders kan van der Meer ook niet terecht. De visclub beheerd al honderd jaar de visrechten rond Woudrichem, en alleen leden mogen hun visnetje in de grote rivieren kwijt.
Op de vraag wanneer ze lid zou mogen worden, antwoordt de huidige voorzitter Jeroen Wyatt: "met een piemeltje was het een man en dan mag je lid worden." Deze regel heeft de vereniging al sinds het ontstaan rond 1901. "Het is iets unieks en dat moet zo blijven", vertelt de oud-voorzitter aan Omroep Brabant.
Van der Meer is woedend. Ze heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie en een gesprek gehad met de Officier van Justitie. "Ik benadruk dat ik niet de publiciteit heb gezocht. Ik wil alleen maar vissen."
Frank Petter, burgemeester van Woudrichem heeft al eerder geprobeerd met de mannen van de visclub over dit vrouwenverbod te praten, meldde Omroep Brabant eerder al. Maar de regels zijn tot nu toe alleen nog maar iets versoepeld. Want nu mag een vrouw wel met haar man mee, als hij gaat vissen. Ze moeten dan natuurlijk wel getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben, anders is ze alsnog niet welkom.