Twee huisartsen op Schiermonnikoog zijn gebrouilleerd geraakt en strijden nu om de patiŽnten. Beiden hebben alle bewoners van het eiland een brief gestuurd.
Huisarts Zaal werkt sinds jaar en dag op het eiland. Twee jaar lang was arts Kouwenhoven bij hem in dienst. Beiden konden niet meer met elkaar door een deur en per 1 september is Kouwenhoven daarom vertrokken. Ze peilt nu onder eilanders of er genoeg patiŽnten zijn die voor haar zouden kiezen, zodat ze vervolgens een eigen praktijk kan openen.
Nadat bekend werd dat Kouwenhoven zou vertrekken, kwamen eilanders in opstand. Er werden pamfletten op Schier opgehangen met de opdruk: 'Dokter P. moet blijven'. Zaal reageerde daarop door een brief te versturen. Kouwenhoven volgde om ook haar kant van het verhaal te vertellen. U kunt deze brieven hieronder lezen.
Zaal zegt meerdere keren geprobeerd te hebben samen verder te gaan. Volgens hem hield Kouwenhoven de boot telkens af. De vrouwelijke arts beweert onder druk gezet te zijn in de praktijk te stappen. 'Ik heb het overwogen, maar ik werd nooit betrokken bij praktijkbeslissingen.'
Zorgverzekeraar De Friesland is met beide partijen in gesprek om tot een oplossing te komen. De verzekeraar heeft veel klanten op het eiland en bemoeit zich volgens een woordvoerder met de zaak om de kwaliteit van de zorg te waarborgen. Brief van dhr. Zaal, Brief van mw. Kouwenhoven