Een Japanse miljardair die 27 huizen bezit in een chique wijk op het Hawaiiaanse eiland Oahu, laat zijn huizen aftakelen. Buurtbewoners zijn daar niet blij mee.
Kahala Avenue, één van de duurste straten op het hoofdeiland van Hawaï, biedt een vreemd spektakel. De Japanse miljardair Genshiro Kawamoto bezit er 27 miljoenenvilla’s. Maar die staan er allesbehalve florissant bij, zo meldt The Huffington Post.
Geen van de villa’s van Kawamoto is bewoond en de Japanse tachtiger doet geen enkele moeite om de huizen te onderhouden. Integendeel. Ze maken een grotendeels vervallen indruk. Muren zijn vol gekalkt met grafitti, tennisbanen bedekt met plantengroei en zwembaden zitten vol troep. Kawamoto ontving al vele boetes wegens het laten slingeren van troep rond zijn huizen, waarvoor hij een bedrag van 42 duizend dollar betaalde.
Kawamoto is in diverse opzichten een controversieel figuur. Andere huiseigenaren op Kahala Avenue hebben de Japanner ervan beschuldigd dat hij de huizen bewust laat verpauperen. Als onroerendgoedspeculant is Kawamoto al sinds de jaren 1980 actief op Hawaï, waarbij hij verscheidene keren blokken huizen zo goedkoop mogelijk opkocht, om ze in een periode van stijgende prijzen weer van de hand te doen.
Vraag is echter of Kawamoto dit spel kan blijven spelen. De miljardair kreeg in maart van dit jaar een claim van de Japanse fiscus aan zijn broek, wegens miljoenen aan achterstallige belastingen.
Lokale media in Hawaï stellen dat er een aanzienlijke kans is dat Kawamoto zijn 27 huizen op Oahu snel van de hand doet, zodat ze weer aan individuele kopers overgedaan kunnen worden. Buurtbewoners hopen dat dat zo snel mogelijk gebeurt.