Volgens columnist Monique Burger, vast gezicht bij De Wereld Draait Door, komen alleen arme sloebers en onontwikkelde vuige figuren het gratis Droomboek voor de koning ophalen in haar boekhandel in Amsterdam. Normaal komen natuurlijk alleen maar keurige intellectuelen bij haar over de vloer, is de grap die Burger wil maken.
"Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend: soms steken ze alleen het bonnetje toe – ook wanneer ik met andere klanten bezig ben af te rekenen, totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels."
Bovenstaande kwalificaties komen Burger op stevige kritiek van lezers te staan. Ze vinden haar een snob, een over het paard getilde wannabe-elitair, iemand in een ivoren toren die niks weet van de echte mensen.
Ebru Umar, zelf ook niet vies van een controversieel stukje verbaal geweld, zegt daarover: "Kan iemand uitleggen waarom iedereen zo boos is over dit stuk? prima geschreven. zonder enige terughoudendheid."
Schrijver Abdelkader Benali ziet ook de humor in van de blog: "Monique Burger van de Nieuwe Boekhandel over de viezeriken die voor een gratis boekje komen. Grappig."
Burger overweegt in haar column dat ze dit soort klanten vermoedelijk nog nooit eerder gezien heeft omdat ze bij haar in de winkel alleen kunnen pinnen. "Als ze de deur uitgaan, nemen ze afgepast kleingeld mee: ze weten precies wat ze kunnen kopen, en meer mag niet. Dus pasjes hebben ze niet of gebruiken ze niet."
Spitsvondige Theodor Holman schrijft: "Een arme sloeber met een droomboek was vroeger een schrijver."
Sylvia Witteman: "Ik denk dat al die armen liever een tegoedbon voor de Wehkamp hadden gehad dan een Droomboek. Zonde van het geld."