Meer dan de helft van de diplomaten in Nederland betaalt zijn parkeer- en verkeersboetes niet. Dat blijkt uit antwoorden van minister Opstelten op vragen van de SP en het CDA.
De afgelopen vijf jaar schreef diplomatenstad Den Haag voor 307.000 euro aan boetes uit voor auto's met het diplomatieke CD-kenteken. Daarvan is 185.954 euro niet betaald.
Ook buiten Den Haag legden diplomaten ruim de helft van de boetes naast zich neer: van de 1027.286 euro die sinds 2009 werd opgelegd, werd 528.593 euro niet geïnd.
Het hoogste bedrag aan onbetaalde boetes staat uit bij diplomaten uit Rusland. Ook diplomaten uit China, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Egypte, Indonesië, Marokko, Bosnië-Herzegovina, Ghana en Maleisië prijken hoog op de lijst van wanbetalers.
Diplomaten worden geacht de wetten van hun gastland te respecteren, maar vanwege hun diplomatieke onschendbaarheid kan het justitieel incassobureau niets tegen hen uitrichten.
Buitenlandse Zaken vraagt de ambassades elk kwartaal om openstaande boetes te betalen. "Dergelijke stappen leveren wisselend succes op", schrijft Opstelten, "omdat wettelijke middelen om de betaling af te dwingen niet ter beschikking staan".
Toch zullen hij en zijn collega Timmermans alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de resultaten verbeteren, zei Opstelten voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. "Want dit kan niet en dit mag niet." Hij wil diplomaten daar als hij ze spreekt op wijzen.