De zesjarige Zach Tahir lijdt aan pica, een zeldzame aandoening waardoor hij eetbare en oneetbare objecten niet van elkaar kan onderscheiden. Het Britse jongetje eet dan ook de meest bizarre dingen, met bovenaan zijn verlanglijstje mos. Zach at zelfs zijn hele tuin op, maar kreeg ondertussen een - volledig oneetbare - nieuwe tuin cadeau.
Zijn mama, Rachel Horn, moest voor de aanleg van die nieuwe tuin een benefietavond organiseren. Om ervoor te zorgen dat Zach niet meer van de tuin kon eten, moest immers 7.100 pond (of zo'n 8.500 euro) uitgegeven worden. De tuin heeft nu artificieel gras, een ingegraven trampoline en speelgoed met afgeronde hoeken, waar Zach onmogelijk zijn tanden in kan zetten.
"Het is geweldig. Zach houdt ontzettend veel van de tuin en het is nu veel veiliger voor hem", aldus mama Rachel (32). "Hiervoor was onze tuin slijkerig en modderig en konden we er niet in, vooral omdat Zach heel graag mos eet. Dat kan nu niet meer", klinkt het opgelucht. "Alleen als de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, moeten we opletten."
Wellicht is dit de eerste tuin die speciaal voor een picapatiŽnt ontwikkeld werd. Er zijn in de tuin ook een heleboel zintuiglijke uitdagingen voor Zach, die ook kampt met autisme en niet kan praten.
"De tuin is volledig open nu. Er zijn geen obstakels, dus hij kan rondlopen zonder ergens tegen aan te lopen. Er zijn ook lichtjes met verschillende kleuren en zachte speelplekjes, waar hij kan rondspringen zonder zichzelf pijn te doen", aldus de mama. "En het beste van alles is dat er ook geen hoeken in de tuin zijn waar hij aan kan knagen. Ook als hij ouder wordt, zal de tuin nog altijd bij hem passen", klinkt het.
De nieuwe tuin van Zach komt er slechts enkele maanden na de bouw van zijn oneetbare slaapkamer, die maar liefst 36.000 pond (of zo'n 43.000 euro) kostte. Dat moest gebeuren nadat de jongen begon te knagen aan de muren. "Er staat geen limiet op wat hij probeert op te eten. Hij houd van dingen met textuur. Mos is altijd zijn grote favoriet geweest, aangezien hij daar een tijdje op kan kauwen", aldus de mama. Ook stenen, papier en zelfs de rolluiken in zijn slaapkamer ontsnapten niet aan de mond van de jongen.
Tussen 10 en 30 procent van de kinderen tussen 1 en 6 jaar krijgt te maken met pica. De aandoening komt het meest voor bij mensen met ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme. Het komt ook vaak voor bij kinderen tussen 2 en 3 jaar en bij mensen die een hersenletsel opliepen.
Mensen met pica eten objecten zoals modder, verf, krijt, klei, sigarettenpeuken, haar en zand. De aandoening kan soms ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals loodvergiftigingen.