Niets zo vervelend als krijsende kinderen in een bioscoop. Een donkere filmzaal en harde geluiden zijn niet leuk voor de baby, en kleine kinderen zijn niet leuk voor de andere bioscoopbezoekers. Cinemum probeert ze toch te combineren.
Het concept van Cinemum draait juist om het bezoeken van een film, sámen met je baby.
Sterker nog: zonder baby mag je niet plaatsnemen in de zaal. Daarmee doen er met het steeds groter wordende initiatief steeds meer bioscopen mee: in Amsterdam, Den Haag, Scheveningen, Breda, Tilburg, Eindhoven, Groningen, Utrecht, Rotterdam, Enschede en Wageningen wordt het al toegepast in diverse bioscopen.
Gisterochtend werden de eerste Cinemumvoorstellingen georganiseerd in Utrecht, Rotterdam en Enschede. Het publiek was in haar nopjes. Ouders Merel en Mark namen hun dochtertje Kaatje mee van acht dagen oud. Ook komen zwangere vrouwen op bezoek en geven andere moeders weer ongestoord borstvoeding tijdens de film. Op het Twitteraccount van Cinemum wordt enthousiast gereageerd.
De omstandigheden bij een Cinemum-film zijn iets anders dan normaal. Ten eerste gaat het licht niet volledig uit: extra makkelijk voor als je even een rondje wilt lopen of wanneer je een kwijtgeraakte knuffel of speen moet zoeken. Daarnaast staat het geluid van de film zachter. En plaatsgebrek is er ook niet: voor ieder verkocht kaartje worden er twee stoelen vrijgehouden. Achterin de zaal is een verschoontafel met een lampje. En voor wie het allemaal maar niks vindt: je mag zonder problemen de zaal in- én uitlopen.