Een satelliet die al meer dan vier jaar de zwaartekracht op aarde bijhoudt, heeft bijna geen brandstof meer. Dat betekent dat als we niks doen, de satelliet binnenkort ongecontroleerd op aarde neerstort.
Het gaat om de 'Gravity field and steady Ocean Circulation Explorer' (GOCE). Zodra de brandstof op is zal de dode satelliet rond de aarde gaan cirkelen en ergens op aarde neerstorten. Laten we hopen dat de satelliet Nederland voorbij vliegt.
Halverwege oktober is de brandstoftank leeg, meldt Scientias. Dan verliest de satelliet hoogte en gaat hij afdalen. Het grootste deel zal vergaan in de atmosfeer van de aarde, maar de onderdelen die het halen zullen ergens op de aarde terecht komen. Naar schatting zal rond begin november zijn.
De European Space Agency (ESA) maakt zich niet veel zorgen over de risico's. "Tweederde van de aarde wordt bedekt door oceanen en grote delen land zijn dunbevolkt. Het gevaar dat de satelliet vormt voor mensen en hun eigendommen is erg klein."
De satelliet zou kapot geschoten kunnen worden. Maar dan zwerven er duizenden kleine stukjes in de atmosfeer, die andere satellieten zouden kunnen beschadigen. De satelliet kan ook vlak voordat de brandstof op is uit zijn baan om de aarde gehaald worden, zodat de satelliet naar een plek gestuurd kan worden waar het geen gevaar vormt voor de aarde.