De geur van baby’s stimuleert het brein van vrouwen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als vrouwen de geur ruiken van pasgeboren kinderen, wordt hun hersenkern actiever. Dit zogenoemde beloningscentrum van het brein maakt dopamine aan, een stof die ook vrijkomt bij plezierige activiteiten, zoals eten en seks.

De hersenen van vrouwen die al moeder zijn reageren het sterkste op de lucht van baby’s, vrouwen die nog geen kinderen hebben, zijn minder gevoelig voor de geur.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Montreal in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology.

De wetenschappers confronteerden een groep van vijftien vrouwen met de geuren van babypyjama’s die twee dagen eerder waren gedragen door pasgeboren kinderen. Tegelijkertijd onderwierpen ze de proefpersonen aan hersencans.

Sommige van de onderzochte vrouwen hadden al kinderen, andere proefpersonen waren nog geen moeder. Uit het onderzoek bleek dat vooral het beloningssysteem van de moeders sterk reageerde op de babygeuren.

“De communicatie op basis van geuren tussen moeder en kind is erg intens”, verklaart hoofdonderzoeker Johannes Frasnelli op nieuwssite Physorg.com.

“We hebben nu voor het eerst laten zien dat de geur van pasgeborenen het neurologische beloningssysteem van moeders activeert. Deze gebieden worden ook actief als je bijvoorbeeld erg veel honger hebt en iets eet.”

De gemeten hersenreactie verklaart volgens de onderzoeker waarom vrouwen vaak onmiddellijk verknocht zijn als ze een baby vasthouden en uitspraken doen als: ”hij is om op te eten.”

Het is nog onduidelijk waarom de hersenen van moeders meer geprikkeld raken van babygeuren dan de hersenen van vrouwen die geen kinderen hebben.

“Het kan zijn dat een bevalling zorgt voor hormonale veranderingen in de hersenen die van invloed zijn op het beloningssysteem, maar misschien komt het ook door de ervaringen die moeders opdoen”, aldus Frasnelli.