Er wordt van alles gedaan om een huis duurzaam te krijgen: zonnepanelen, isolatie, warmte uit de grond, milieuvriendelijke bouwmaterialen en nog veel meer. Maar volgens de Vlaamse journalist Kris de Decker vergeten mensen één ding: de grootte van een huis. Volgens De Decker kunnen mensen prima gelukkig zijn in een minihuis van niet groter dan 8 vierkante meter. En een minihuis is bijna vanzelf een stuk duurzamer.
De Decker: “De belangrijkste factor in de eco-score van een huis wordt echter volledig over het hoofd gezien: de afmetingen van de woning. Er zijn wondermooie dwerghuisjes op de markt, die door een uitgekiend ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene ziel verlangt.” De minihuis-trend komt uit de Verenigde Staten waar een heel netwerk bestaat van mensen die minihuisjes bouwen. Gek genoeg mag klein wonen in Nederland en België niet zomaar. Volgens het Nederlandse bouwbesluit moet een huis minstens 24 vierkante meter zijn. Sommige minihuisjes uit de VS zijn niet groter dan 8 vierkante meter — 3 keer te klein dus. Dus technisch gezien zou je van een minihuis niet je permanente verblijfplaats mogen maken.
De minihuisjes hebben meestal allerlei slimme oplossingen om ruimte te besparen. Ze zijn echter niet persé heel goedkoop, zeker per vierkante meter gerekend. Minivarianten van keukens, kachels en andere apparaten zijn relatief duur.
Ken jij in Nederland of België voorbeelden van minihuisjes? Stuur ze naar ons op redactie@hetkanwel.nl. We horen er graag meer over! Foto