De hersenstructuur van balletdansers verandert onder invloed van de vele pirouettes die ze maken. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Een gebied in de kleine hersenen van balletdansers onderdrukt signalen van de evenwichtsorganen in het binnenoor.
Ook zorgt een verandering in de hersenschors er waarschijnlijk voor dat hun brein gevoelens van duizeligheid minder goed doorgeeft en ze minder snel draaierig worden van pirouettes.
Dat melden onderzoekers van het Imperial College London in het wetenschappelijk tijdschrift Cerebral Cortex.
De wetenschappers vergeleken de hersenen van 29 vrouwelijke balletdansers met vrouwen die niet aan ballet deden, maar aan roeien.
Alle deelnemers werden hard in het rond gedraaid op een stoel in een donkere ruimte. Ondertussen werden hun oogreflexen gemeten. Deze reflexen worden bij plotselinge bewegingen van het lichaam ontketend door de evenwichtsorganen.
Na afloop van het experiment moesten alle proefpersonen aangeven hoe in hoeverre ze zich nog steeds duizelig voelden.
Bij de balletdansers bleek de duizeligheid veel sneller te zakken dan bij de roeiers. Ook hielden hun oogreflexen minder lang aan na het draaien op de stoel.
Uit hersenscans bleek verder dat de hersenstructuur van de ballerina’s op twee plaatsen in het brein sterk verschilde van die van de roeiers. Veranderingen in de kleine hersenen en de hersenschors zorgen er waarschijnlijk voor dat het brein van de dansers minder heftig reageert op signalen van de evenwichtsorganen.
“Het is voor dansers niet handig om zich duizelig te voelen”, verklaart hoofdonderzoeker Barry Seemungal op de nieuwssite van het Imperial College. “Hun hersenen passen zich door jarenlange training zo aan dat de input van evenwichtsorganen wordt onderdrukt.”
“Als gevolg daarvan worden signalen in een hersengebied dat verantwoordelijk is voor het gevoel van duizeligheid ook minder sterk doorgegeven”, aldus de onderzoeker.
Volgens Seemungal kunnen de bevindingen van pas komen bij de behandeling van mensen die kampen met chronische duizeligheid.
“We moeten ons meer richten op hersengebieden die bij de balletdansers zijn veranderd, dan kunnen we mensen met chronische duizeligheid mogelijk beter behandelen