De technologie van het 3D-printen brengt ook innovaties voor de wastafel. Zoals: een nieuw soort tandenborstel waar je in zes seconden mee klaar bent.
Elektrische tandenborstels poetsen beter schoon dan het traditionele handwerk. Maar je moet nog wel twee minuten aan een poetsbeurt besteden, om een goed resultaat te krijgen, zo luidt de vuistregel.
Daar valt nog iets te winnen, dachten ze bij Blizzident, een bedrijfje opgezet door een internationale club van tandartsen, ingenieurs en computerexperts. Blizzident biedt naar eigen zeggen een compleet nieuwe manier van poetsen aan.
Dat werkt als volgt: je laat bij je eigen tandarts een scan van je gebit maken en stuurt die op naar Blizzident. Met behulp van een 3D-printer wordt een soort bitje gemaakt voorzien van borsteltjes voor alle tanden.
Het bitje dient als tandenborstel waarbij een poetsbeurt bestaat uit tien tot vijftien keer een kauwbeweging maken. En voilà. Alle tanden zijn gepoetst, in luttele seconden.
Klinkt mooi. Maar daar moet je wel iets voor overhebben.
Het laten maken van een scan van je gebit kan oplopen tot bedragen van 150 euro, stelt Blizzident. Vervolgens betaal je Blizzident 159 euro voor het tandenborstelbitje. Bij elkaar dus circa 300 euro. Met één bitje zou je een jaar toe moeten kunnen.
Vervolgens kun je een nieuwe bestellen voor 89 euro, die weer een jaar meegaat, mits de configuratie van je gebit hetzelfde is gebleven, anders moet je een nieuwe scan laten maken. Let wel: voor kinderen tot 21 jaar zou je dat volgens Blizzident elk jaar moeten doen!
Blizzident claimt goedkeuring te hebben van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit en belooft een superieure borstelkwaliteit. Kan zijn, maar de prijzen van de 3D-borstelbitjes moeten waarschijnlijk nog wat verder omlaag, om een massamarkt open te breken. Filmpje