Op het moment dat vrouwen, maar in deze generatie altijd nog meer mannen met pensioen gaan, wordt de kat op het spek gebonden.
Vrouwen zijn vaak in huis gewend om de ruimte te hebben om alles te doen en laten en dan is er opeens ook die kerel, die denkt over van alles heer en meester te zijn. Vandaar dat er in de ‘grijze generatie’ veel gescheiden wordt de laatste jaren.
Australische wetenschappers stuitten in hun land ook op dit fenomeen…
Zo blijkt uit onderzoeker van de Flinders University, dat gepubliceerd is in het vakblad Developmental Psychology en waarover METRO bericht.
Aan 74 mannen en vrouwen boven de 85 uit de stad Adelaide werd gevraagd om een gedetailleerd dagboek bij te houden over hun geluksgevoel. Daarbij moesten ze vooral noteren met wie ze omgingen en hoe gelukkig ze in het bijzijn van die persoon waren.
Het blijkt dat oudere vrouwen zich het minst gelukkig voelen als ze samen met hun echtgenoot zijn. Ze zijn liever alleen. Bijna 70% was weduwe, maar zij rapporteerden toch een gelukkiger gevoel dan de vrouwen van wie de man nog leefde.
De 85+ vrouwen zijn het gelukkigst in het gezelschap hun familie, gevolgd door vrienden.
Voor mannen maakt het allemaal niet zoveel uit. Ze zijn het gelukkigst met vrienden, gevolgd door familie en hun echtgenotes. Of er iemand van thuiszorg langs komt, maakt bij beide seksen weinig uit.
Jammer genoeg vroegen de onderzoekers niet aan de vrouwen waarom ze zo ongelukkig waren in het bijzijn van hun mannen, maar ze hadden wel een theorie. Die luidt dat vrouwen vaak met iets oudere mannen trouwen. Die worden eerder krakkemikkig en vrouwen zijn dan bijna altijd verantwoordelijk voor de mantelzorg.