Een destijds 22-jarige achterneef heeft een bejaarde demente vrouw uit Zeist meer dan een half miljoen euro afhandig gemaakt door met haar te trouwen. Door de zaak vragen notarissen zich af of ze niet af moeten van hun beroepsgeheim. Dat blijkt uit een uitzending van het EO-programma De Vijfde Dag.
De directe familie van de vrouw was niet op de hoogte en heeft de rechter het huwelijk met haar achterneef Karsten M. laten vernietigen. De malafide bruidegom procedeerde door tot de Hoge Raad, maar kreeg na vijf jaar nul op rekest.
Zijn advocaat werd eind augustus voor een maand geschorst door het Hof van Discipline, de hoogste tuchtrechter in de advocatuur. Hij was de raadsman van de bejaarde vrouw, maar hielp de neef ondanks ernstige vermoedens van oplichting. De advocaat kreeg er zeker 40.000 euro voor.
Een notaris en een belastingadviseur hadden al hun bedenkingen uitgesproken over de ongewone zaak, maar de handen van de notaris waren gebonden. Hij kon niets meer doen dan meewerken aan het huwelijk, zegt bestuurslid Jef Oomen van de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB) in de uitzending.
"Ik zou dan in ieder geval de naam van een persoon willen kunnen noemen. Nu mag dat, strikt volgens de regels, niet." Hij wil dat notarissen misbruik voortaan kunnen melden bij het Steunpunt Huiselijk Geweld.
Sinds 1 juli geldt al een soortgelijke code voor onder meer huisartsen. Zij hoeven zich bij het vermoeden van huiselijk geweld niet langer te houden aan een absoluut beroepsgeheim. Bij het steunpunt kunnen volgens Oomen 'signalen bij elkaar komen".
"Als ik iets signaleer, kan het zijn dat de bank al fraude heeft geconstateerd en de woningcorporatie ziet dat een vrouw moeite heeft met betalen. Als signalen van een paar kanten samenkomen, heb je een reden om op te treden.''
Oomen zegt al bij de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie aan de bel te hebben getrokken. Een woordvoerster van de KNB zegt dat Oomen, hoewel bestuurslid, niet het standpunt van de vereniging uitdraagt.