Rotondes draaien in België steeds tegen de klok in. Hoewel. Aan de parkeerplaats aan de E17 in Kruibeke stoot je op een onwettige rotonde, waar auto’s met de klok mee omheen draaien, zo meldde wiskundige kunstenaar Rinus Roelofs ons.
Het gaat om privé-terrein, dus in theorie hoeft de rijrichting niet te worden aangepast. Maar of de vele chauffeurs op de drukke autosnelweg dat beseffen, is maar de vraag. Bovendien gebruikt de politie het terrein al eens als uitvalsbasis of voor opnames van het tv-programma Kijk Uit. Vraag is of je een boete zou krijgen als je toch in de wettelijke richting rond het punt zou rijden – of wat er zou gebeuren als je zo een auto-ongeluk zou veroorzaken.
Bij navraag bevestigen Michaël Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie, en Werner Van Cant, werkzaam bij Kijk Uit, dat de rotonde ‘inderdaad met de klok mee draait in plaats van tegen de klok in en dat erg verwarrend is’. Bij het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits toont men zich eveneens bezorgd. ‘De minister dankt u voor het doorgestuurde signaal. Het dossier werd ter aftoetsing en voor verdere opvolging overgemaakt aan de betrokken administratie, die u omtrent de achterliggende redenen voor de door u gesignaleerde aanpak rechtstreeks zal contacteren en informeren’, klinkt het bij medewerker Damien Benoit.
Het is nu afwachten of de federale politie en de minister de rijrichting zullen laten aanpassen. Foto