Het merendeel van de Britse koppels heeft geen seks tijdens de kerstperiode, blijkt uit een enquete van Ann Summers, een bekende Britse keten van seksshops. Zes op tien mannen en vrouwen geven toe dat ze op Kerstmis te veel eten en drinken om energie voor een stoeipartij over te houden. Ook de stress en oververmoeidheid tijdens de feesten zijn voor velen redenen genoeg om de boot af te houden.
Ondanks de tradities zoals kussen onder de mistletoe, zegt zeven op tien mannen dat het aantal vrijpartijen in december tot een dieptepunt zakt. Voor 90 procent van de vrouwen gaat de seksdrift er tijdens de kerstperiode op achteruit door het kopen en inpakken van geschenkjes, en het voorbereiden van de kerstmaaltijd.
De zin in seks vermindert ook nog eens door het afleggen van familiebezoekjes. Zeker 72 procent van de ondervraagden had vorig jaar ruzie met zijn of haar partner over de schoonfamilie, en bij 63 procent van hen had dit een weerslag op hun seksleven. Maar voor de bekvechtende koppels is er een lichtpuntje: 68 procent van hen maakt het op nieuwjaarsavond weer goed met een grote vrijpartij.
Voor 85 procent van de vrouwen is een cadeautje in de vorm van sexy lingerie of een speeltje dan weer een reden om meer te vrijen. 84 procent van de vrouwen die eerder dergelijk cadeau kregen, testte het nog diezelfde dag uit. "Ik dacht dat het tijdens kerstmis belangrijker was om te geven dan om te nemen. Maar uit het onderzoek blijkt duidelijk dat wie sexy lingerie of speeltjes geeft, daar wel erg veel voor terugkrijgt," aldus een woordvoerder van Ann Summers. In totaal werden 6.000 klanten van de winkel ondervraagd.