Bijna één op de drie Nederlanders neemt een geheim mee het graf in. Misschien niet verrassend: over een buitenechtelijke vrijpartij zwijgen we het vaakst tot in de dood. Dat meldt het bedrijf Begrafenisverzekering.nl woensdag. Geheimen over relaties en seksualiteit worden het best bewaard, maar ook problemen op school of werk houden we graag voor onszelf.
Wanneer iemand komt te overlijden is de kans groot dat hij of zij nog wat te bekennen had. Ruim 31% van de Nederlanders loopt rond met een geheim dat dat ze van plan zijn mee het graf in te nemen. Van alle geheimen valt bijna de helft in de categorie 'Relaties en Seksualiteit', waarbij een slippertje het meest genoemd wordt.
De minste geheimen hebben we over onze verslavingen, slechts 6,61%. Problemen op het gebied van werk of financiën laten we ook liever ongenoemd.
De top 5 van geheimen die mee het graf in gaan wordt aangevoerd door vreemdgaan, terwijl ook veel mensen twijfels over hun relatie niet durven op te biechten. Veel Nederlanders kiezen er echter voor om hun geheim ook bij deze anonieme enquête geheim te houden. 'Anders is het geen geheim meer' werd ingevuld door bijna 10% van de respondenten.
Andere geheimen zoals seksuele voorkeur, zwart geld, en buitenechtelijke kinderen haalden de top 5 niet, maar zijn wel genoemd door veel respondenten. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bijna 2,5% van de mensen met een geheim de seksuele voorkeur niet durft uit te spreken. Deze mensen onthullen hun geaardheid liever niet en blijven in de kast, ook als men al in de kist ligt.
Op een drankverslaving blijkt ook nog steeds een taboe te rusten. Bijna 2% geeft aan verslaafd te zijn aan de alcohol maar dit niet te willen vertellen.
Een verzwegen geheim dat ook veel impact kan hebben op anderen personen is de SOA. De schaamte van een seksueel overdraagbare aandoening gaat in sommige gevallen dus boven de gezondheid van anderen.