Nederland heeft het meest depressieve volk van Europa, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Queensland. Nederlanders zijn echt sombere mensen, maar we hebben gelukkig niet meer hulp nodig dan Duitsers of Belgen.
Sinds 1990 is het aantal levensjaren dat mensen wereldwijd depressief zijn is met 37 procent gegroeid. Nederland blijkt hierin een topper te zijn, met de depressiefste mensen van Europa.

Dinsdag werd door de onderzoekers van de Univesiteit van Queensland het Global Burden of Desease gepresenteerd, meldt de Volkskrant. Dit is een uitgebreide studie naar ongemak en dood door ziekten. De groei in depressieve levensjaren is te wijten aan de wereldwijde bevolkingsgroei en vergrijzing, aldus het onderzoek.

"Onze bevindingen laten zien dat deze aandoening prioriteit verdient. Temeer omdat depressiviteit het risico vergoot op zelfmoord en hartziekten." Over de hele wereld komen steeds meer mensen op een leeftijd waar depressiviteit zich voordoet, vandaar de extreme groei.

Van de levensjaren die in ziekte doorgebracht worden, is 10 procent depressiviteit. In Nederland heeft depressiviteit met 16 procent een veel hoger aandeel. Dit betekent dat we per 100.000 levensjaren, er ruim 1850 depressief doorbrengen. Hiermee is Nederland het meest depressieve land van Europa.

Psychiater Jan Swinkels trekt geen conclusies. "Het gaat vooral over perceptie. Cultuur speelt een belangrijke rol. We zijn een somber volk, maar dat betekent niet dat we meer hulp nodig hebben dan de Duitsers of Belgen. Veel hangt ook af van de individuele context."

Wereldwijd staat Afghanistan op de eerste plek met ruim 4800 depressieve levensjaren van de 100.000. Japan blijkt het gelukkigste, maar volgens Swinkels komt dat doordat hun cultuur voorschrijft dat je niet depressief mag zijn.