Er via een live-uitzending op televisie achter komen dat je borstkanker hebt. Het gebeurde de Amerikaanse tv-presentatrice Amy Robach van ABC News nadat zij live in de uitzending een röntgenfoto van haar borsten liet maken.
Ironisch genoeg liet Robach de foto maken doen om haar kijkers bewust te maken van de noodzaak van zo'n mammografie. De presentatrice is 40 jaar en dat is de leeftijd dat vrouwen regelmatig hun borsten zouden moeten checken op mogelijke tumoren.
In een blog schrijft Robach hoe een redacteur voor de uitzending vraagt of ze mee wilt werken aan de actie door zelf zo'n scan te laten maken. "Ik werd die dag gevraagd iets te doen waar ik echt geen zin in had. Op dat moment had ik geen idee dat ikzelf in een levensbedreigende situatie zat."
Dat ze uiteindelijk toch is overgehaald door haar producenten om de scan te laten maken, heeft volgens Robach haar leven gered. "Als mijn producenten mij niet hadden overtuigd dat zo'n actie levens kan redden, had ik nooit mijn eigen leven gered."
Korte tijd nadat haar röntgenfoto werd getoond op televisie, moest ze terugkomen voor een vervolgafspraak. "Ik dacht dat ik terug ging om een paar reguliere foto's ter follow-up te maken. Enkele uren later wist ik dat ik zelf kanker had." Filmpje