Merendeel geeft niets voor slachtoffers Filipijnen
Zes op de tien mensen zijn niet van plan geld te geven voor de slachtoffers van de tyfoon die vorige week vrijdag over de Filipijnen raasde. De belangrijkste reden is dat wordt gevreesd dat het geld niet goed terechtkomt, meldt televisieprogramma Eenvandaag vrijdag na onderzoek onder zestienduizend mensen.
Ook geven mensen niet omdat ze zelf zeggen niet veel geld te hebben. Een op de drie ondervraagden tast wel in de buidel voor de Filipijnen. Acht procent stelt al geld te hebben gegeven en 24 procent is nog van plan dit te doen. Van de schenkers geeft 61 procent maximaal 25 euro.
Vooral giro 555 is populair. Van de mensen die geven, wil 61 procent dit doen aan de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Het kabinet heeft al gezegd het eindbedrag niet te verdubbelen. Wel zijn veel organisaties en media acties begonnen om de inzameling te ondersteunen.
Na de aardbeving op Haďti van bijna vier jaar geleden gaf 54 procent aan geen geld te doneren, tegenover 36 procent die dit wel wilde doen.
Gerelateerde artikelen
Ik geef zowel aan Artsen zonder Grenzen als aan SOS-Kinderdorpen.
Meestal doe ik niet mee met dit soort grote acties, maar deze ellende raakt me toch wel erg.
Zelfs al komt maar een deel van het geld goed terecht - elke cent is er 1.
<knip> gaf 54 procent aan geen geld te doneren, tegenover 36 procent die dit wel wilde doen.
En die andere tien procent dan?
Quote
@ledi:
<knip> Zelfs al komt maar een deel van het geld goed terecht - elke cent is er 1.
Extact
Even snel opgezocht; op nu.nl staat dat er al zo'n 13 miljoen euro is ingezameld op giro 555 en ik geloof dat dit bedrag nog zal groeien.
Ik heb ook wat overgemaakt en daar heb ik niet mee gewacht tot vandaag.
Maar ergens diep in mijn hart zit er toch wat twijfel te knagen hoeveel hiervan echt als noodhulp bij de zwaargetroffen mensen terecht komt.
En mensen die van plan zijn iets te geven maar dat nog altijd niet gedaan hebben, moeten dat dan maar snel doen vóór de getroffen mensen van gebrek zijn overleden.
Laatste edit 18-11-2013 19:36
Het geld wordt verdeeld onder de organisaties die daar in dat gebied werkzaam zijn.
Daaronder zitten ook organisaties waarvan de directeur meer verdient dan de Balkenende norm.
Ik ga niet zijn salaris betalen.
@stora: geef dan aan die groepering(en) waar je wel vertrouwen in hebt, slimpie!
(Zoals ik dus gedaan heb)
Ik zelf betaal niets, want ik ben 13, en mijn ouder doen het ook.
De grote commerciële goede doelen kunnen van mij allemaal de boom in met hun dikbetaalde directeuren... En zeker in dergelijke mega-acties als giro 555 en straks weer de jaarlijkse hypocriete goeddoenerij van Serious Request heb ik nagenoeg 0,0 vertrouwen dat de eurootjes allemaal goed besteed worden...
Ik steun alleen dingen waarvan ik 'zeker' weet dat het geld goed terechtkomt. Een collega die met een kerkgroep o.i.d. om de zoveel jaar in Uganda een school gaat bouwen of een opvanghuis voor weesmeisjes etc. Die heb ik aardig wat centen toegeschoven, ook omdat hij steeds leuke inzamelingsacties organiseert voor collega's. Na een reis maakt hij een fotoboek en/of film om te laten zien wat ze met 'ons' geld gedaan hebben en het eventueel resterende geld gaat op een rekening voor alvast een ander project in de toekomst.
@UruYagami
ik denk dat je helemaal gelijk hebt, als al die instellingen nu eens laten zien wat er met het geld gebeurd is en welk deel van het geld niet goed is besteed, denk dat veel mensen weer iets vertrouwen krijgen in 'hulp' instellingen
Ik ben ook altijd sceptisch als het gaat om goede doelen...
ik ben wel geschrokken van de reacties die Simon van nick en simon gekregen schijnt te hebben toen hij zijn fans opriep te doneren...
lees verder bij NOS »
Henze: Sion reageerde met: dat van niets doen sowieso niemand beter wordt.
en daar ben ik het wel mee eens.
@ledi: ik ook...maar organisaties waar ik helemaal geen vertrouwen in heb ga ik niet aan doneren...dan kijk ik of ik op een andere manier mijn geld kan besteden zodat het wel goed terecht komt...
Dit zijn volgens Wikipedia de deelnemende organisaties aan SHO:
ICCO en Kerk in Actie
Cordaid
Het Nederlandse Rode Kruis
Oxfam Novib
Tear
Terre des Hommes
UNICEF
Save the Children
World Vision
Stichting Vluchteling
-----
Voorheen deelnemende organisaties zijn:
Artsen zonder Grenzen (tot 15 februari 2006)
-----
Artsen zonder Grenzen is momenteel wel aktief in dat gebied (evenals SOS Kinderdorpen) en kan elke bijdrage goed gebruiken.
Je kunt elke organisatie dus apart doneren.
Laatste edit 18-11-2013 22:00
Ik ben niet van plan om iets te doneren voor de Filipijnen. Veel van die organisaties geven te weinig aan hulp, en teveel aan medewerkers.
Ook zo'n bedeldag met een belteam vertrouw ik niet helemaal. De telefoon rinkelt constant (soms gaat de telefoon nog over terwijl ze hem al opgenomen hebben
)
Zo'n tussenstandje van vandaag, van 4 miljoen naar bijna 14 miljoen op tweederde van de dag.... Ik heb het gevoel dat we gewoon genept worden, zodat je een schuldgevoel krijgt als je niets doneert. En dat schuldgevoel moet je dan afkopen door toch maar wel iets te doneren.
@sleeper: Dat schuldgevoel heb ik dan weer niet. Ik doneer niks, omdat bij de laatste tv-acties voor de tsunami in Z.O. Azie en de aardbeving in Haiti zoveel is opgehaald, echt ontzettend veel geld en nog steeds zijn er onduidelijkheden over wat er met dat geld gebeurt is....Lang niet alles is op de juiste plaats gekomen. Ik heb toen met die tsunami met Kerst wel een actie gehouden in mijn winkel, dat geld is naar een particulier initiatief gegaan. Dat werd gehouden in mijn dorp, ik kende de mensen die er naar toe gingen om hulp te bieden en ik heb foto's gezien wat er met dat geld gedaan is...Als er nu zoiets weer gedaan wordt in dit dorp, dan ben ik happy om te doneren, maar nooit of te nimmer meer bij landelijk gehouden acties zoals nu bij de omroepen. Wil niet zeggen dat ik het niet vreselijk vind voor die mensen, maar ik wil wel dat mijn geld niet aan de strijkstok blijft hangen...
Tsja, weer zo'n actie die onze gevoelens probeert te triggeren, de beelden van huilende kinderen en kapotte huizen.
Buiten het bedrag dat in de zakken van directeuren verdwijnt worden de aangekomen goederen gestolen en vervolgens verkocht aan de hoogste bieder. De hulpgoederen die het gebied wél bereiken zijn er gekomen door het kopen van veel te dure brandstof van de lokale profiteurs.
Over één week is de poppenkast weer voorbij en is iedereen alweer vergeten waar dat land nou eigenlijk precies lag op de kaart. De bevolking daar blijft in armoede leven en op de lange termijn schieten we er niks mee op.
Helaas hebben veel mensen nog steeds het idee dat ze met hun gulle gift van 10 euro iets aan de wereld kunnen veranderen. De wereld is een harde plek, accepteer het maar.
Wij doneren ook niet. Afgezien van het feit dat we hier op het moment echt de financiele middelen niet voor hebben, vind ik ook dat het geld gewoon slecht besteed wordt. Kijk maar naar Haiti en toen met de tsunami. Bij de laatste hebben mijn man en ik toen wel een redelijk mooi bedrag overgemaakt en dat was ook meteen de laatste keer, want heel veel geld is niet naar de mensen gegaan die het nodig hadden.
tja, er is maar één goede oplossing..
op vakantie gaan - je inleg meenmen
en er zelf direct hulp mee vormen.
dan weet je het zeker
maar of het ook goede hulp is?
We geven allemaal. "Onze" regering heeft namelijk besloten enkele miljoenen van ons geld bij te leggen.
Quote
@Mamsie:
(..) Maar ergens diep in mijn hart zit er toch wat twijfel te knagen hoeveel hiervan echt als noodhulp bij de zwaargetroffen mensen terecht komt.(..)
Laatste edit 18-11-2013 19:36 Dat gevoel heb ik nou ook, Mamsie
.
De directies verdienen topsalarissenEn dan speelt het probleem dat
de hulporganisaties niet samenwerken. Cees Breederveld
de directeur van het Rode Kruis, verdiende in 2012 maar liefst 135.000 euro, ver boven de Balkenende-norm.
Weet je wat ik doe? Ik schenk een maandinkomen aan de hulp voor de Filipijnen. Nou ja, wel onder de voorwaarde dat Cees Breederveld dat ook doet. Zodra ik uit betrouwbare bron hoor dat Cees Breederveld uit eigen zak 11.250 euro heeft overgemaakt,geef ik ook een maandinkomen. Deal or no deal. Ik wil best een maandinkomen weggeven, maar ik doe dat pas als Breederveld het goede voorbeeld heeft gegeven door zelf eerst een maandsalaris te doneren.
@De Paus: En wéét mijnheer Breederveld dat?
Heb als vrijwilliger meegeholpen in een van de deelnemende callcenters. Gelukkig waren degenen die WEL wat wilden geven heel gul. 18 komma zoveel miljoen en dan nog 4 miljoen extra van de regering, hopelijk helpt het een beetje. Je moet er toch niet aan danken dat je zoiets overkomt? 1953 is nog steeds een nationaal trauma en dit is onvergelijkbaar veel erger. Heb je nog niets gegeven? Maak dan zelf nog wat over naar giro 555!
We betalen de Grieken ook al, En daar was geen ramp,
Daar gaat het zelfs om miljarden. Hadden we die beter bewaard voor de Filippijnen
Helaas dat de directeuren (en ander gespuis) zoveel opstrijken!
Er is net aan het licht gekomen, dat er een erg grote fraude gepleegd word met Nederlandse toeslagen in Bulgarije, als de regering eerst dit geld terug haalt, kunnen ze het doorschuiven naar hulpbehoevende!!!
Hierrrr dat geld.
Ik heb niet meer gedoneerd dan anders. Ik snap zeker wel de noodzaak, maar ik heb zelf ook maar net genoeg voor eten deze maand.
@SoepMetBallen, zo zitten er jammer genoeg veel mensen in Nederland,we hebben zelf ook het minimum.
ik geef ook alleen aan organisaties, waarvan ik zeker weet dat het geld aankomt bij de hulpbehoevenden,
maar OT: als vier op de tien mensen wél geeft, dat is nog altijd 40%.. zo slecht is dat niet
.
Laatste edit 19-11-2013 13:34
@De Paus: Een paus heeft toch geen inkomen?
Met de helft van het geld wat aan de Grieken is gegeven waren de Filipijnen wel geholpen dacht ik zo. Toch vreemd dat de EU zo gul met ons belastinggeld (€10 miljard!) omging toen de Grieken door eigen schuld in de problemen kwamen, terwijl er voor de Filipino's "slechts €20 miljoen vrij wordt gemaakt, terwijl een orkaan iets is waar je weinig tegen kan doen. Als het geld dan toch uitgegeven moet worden had ik het liever andersom gezien. Voor Griekenland had dan wat mij betreft wel een Giro 555 actie op touw mogen worden gezet.
gelukkig komt er wel geld binnen
Ik hoor bij die zes van de tien. Ik geef mijn geld liever aan kleine projecten i.p.v. dat ik het op de grote hoop gooi. Vorig jaar zag ik een reportage op t.v. dat nog niet de helft van het geld bestemd voor de slachtoffers van de Tsunami in 2004 bij hen terecht is gekomen. En ook het ingezamelde geld voor de ramp op Haïti is nooit terecht gekomen waar het had gemoeten. Om nog maar te zwijgen over de Alp-d'Zes. Grijpgrage vingers in de grote pot houden mij ervan om daaraan te doneren.Ik heb een donatie gedaan aan een dochter van een vriendin van ons die a.s. december naar Oeganda gaat om daar te helpen in een HIV-weeshuis met daaraan verbonden een school. Dan weet ik tenminste zeker dat mijn geld goed besteed wordt.
Als globetrotter ook nu weer onderweg in zuidoost Azië geef ik hier direct aan de bron met gulle hand maar weiger te storten aan de goede doelen strijkstokken in Nederland.
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: