Amerikaan Elmer McCurdy (1880-1911) werkte drie jaar in het leger als loodgieter en reisde vervolgens naar Oklahoma om een bende bank- en treinrovers te vervoegen. Op 7 oktober 1911 vluchtte McCurdy - na het beroven van een passagierstrein (buit: 46 dollar en een paar flessen sterke drank) - in de Osage Hills, achternagezeten door een sheriff en zijn trawanten. McCurdy werd in het nauw gedreven, maar riep de wetsdienaars toe nog liever te sterven dan zich over te geven. Hij werd gedood in het daaropvolgend vuurgevecht, maar zijn echte carričre begon pas kort na het balsemen van zijn lichaam.

Na de dood van McCurdy zat de begrafenisondernemer al snel met een materieel en financieel probleem. Niemand kwam het lijk van McCurdy opeisen en niemand wou hem begraven (en de kosten daarvan betalen). De slimme begrafenisondernemer bedacht een plan om toch wat munt uit het dode lichaam te slaan. Door het balsemen met een uit arseen, zeepvlokken, water, kamfer, krijt en kalium bestaande pasta mummificeerde het lichaam van McCurdy.

De begrafenisondernemer kleedde McCurdy in zijn beste kleren aan en zette hem in een hoek van een achterkamer in zijn funerarium. Bezoekers mochten voor een 'nickle' - het muntstuk werd in de open mond van McCurdy gestoken - een kijkje gaan nemen naar 'The Bandit Who Wouldn’t Give Up'. De ondernemende begrafenisondernemer viste de muntstukken er later weer uit.

In 1915 kreeg de begrafenisondernemer een paar foorkramers over de vloer die (ten onrechte) beweerden dat Elmer McCurdy hun broer was. Ze namen het lichaam van McCurdy mee en beweerden hem een laatste rustplaats te zullen geven. Even later reisde McCurdy als kermisattractie doorheen Texas onder de naam die hij van de begrafenisondernemer gekregen had.

Na zijn Texas kermissentour dook McCurdy nog op verschillende plaatsen op: in een amusementspark in de buurt van Mount Rushmore, liggend in een open kist in een wassenbeeldmuseum in Los Angeles en in een paar low-budget films. In december 1976 - tijdens de filmopnames van 'The Six Million Dollar Man' op Nu-Pike Park - ontdekte men dat de ondertussen rood geschilderde 'dummy' een menselijk lijk was, omdat er een arm afbrak en beenderen zichtbaar werden.

Op dat ogenblik wist niemand de identiteit van de mummie. Er kwam pas een doorbraak in de zaak toen men toevallig tickets van een kermisattractie in zijn mond ontdekte. De tickets vermeldden de naam van de laatste attractie-eigenaar die de naam McCurdy onthulde. De lijkschouwer van Los Angeles - in tijden waar DNA onderzoek nog in zijn kinderschoenen stond - identificeerde de mummie als Elmer McCurdy door de schotwonde in de borst, verschillende littekens en knobbels aan de zijkant van de voeten.

Elmer McCurdy ging definitief op pensioen op 22 april 1977. Hij werd begraven op het Summit View Cemetery in Guthrie, Oklahoma. Een medische regeringsambtenaar bestelde 2 m˛ beton om bovenop de kist van McCurdy te gieten, zodat zijn stoffelijke resten nooit meer verstoord zouden worden. Foto